
Predoiu a facut aceasta precizare, potrivit Mediafax, dupa ce a participat la sedinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului.
El a spus ca aceasta scrisoare se refera, potrivit senatorului Voiculescu, la „unele anchete care s-au desfasurat in Statele Unite si care ar avea relevanta pentru tara noastra”.
„Este vorba doar despre o ancheta legata de o firma europeana care ar fi facut plati in derularea unor contracte, plati nelegale si care ar mentiona o serie de operatiuni si in Romania”, a explicat Predoiu, aratand ca nu poate sa faca precizari referitoare la aceste anchete.
El a adaugat ca i-a spus senatorului Voiculescu ca va transmite scrisoarea procurorului general al Romaniei.
In 3 august, vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu i-a adresat o scrisoare ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, in care ii cerea sa comunice daca a solicitat oficial SUA informatii referitoare la afacerile Daimler AG in Romania, iar in cazul unui raspuns negativ sa faca de urgenta acest lucru.
Solicitarea adresata de Voiculescu ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, avea drept motivare faptul ca procurorul general adjunct al SUA si coordonator al anchetei in cazul Daimler, Gary G. Grindler, a raspuns solicitarii facute de acesta, in calitate de vicepresedinte al Senatului, privind furnizarea unor detalii referitoare la afacerile Daimler AG in Romania si i-a comunicat ca Departamentul de justitie al SUA poate oferi Romaniei toate informatiile de care dispune, insa este necesar ca acestea sa fie solicitate de catre Ministerul roman al Justitiei.
Romania se numara, alaturi de Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen, printre statele in care Daimler a oferit mita si cadouri unor oficiali pentru a-si asigura sprijinul acestora in vederea incheierii de contracte de vanzare de autovehicule cu autoritatile din tarile respective. Platile incorecte au fost efectuate prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Turk (MB Turk) a Daimler si se ridica la cel putin 3,88 milioane de euro, potrivit unui acord intre grupul german si procuratura americana, referitor la incheierea amiabila a anchetei SUA care vizeaza afaceri din 22 de tari, depus la tribunalul din districtul Columbia, in primavara acestui an.
MB Turk produce autobuze pe care le exporta in mai multe state. Acte gasite in seiful din sediul MB Turk in 2006 si alte dovezi indica plati de aproximativ 6,05 milioane de euro catre parti terte in legatura cu tranzactii de export de autovehicule catre clienti guvernamentali din afara Turciei, respectiv din Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, Romania, Rusia, Arabia Saudita, Yemen si alte state, se arata in document. Aceste tranzactii au generat venituri de 95 de milioane de euro.
SUA au acuzat, in martie, grupul auto german Daimler ca a oferit unor oficiali straini milioane de dolari si masini de lux pentru a incheia acorduri de afaceri, incalcand astfel legislatia americana in domeniul coruptiei.
Daimler urma sa plateasca 185 de milioane de dolari pentru a rezolva pe cale amiabila litigiul cu autoritatile SUA.
Germania a interzis companiilor sa ofere mita in strainatate in 1998, potrivit editiei online a cotidianului Spiegel. Unele companii nu au instituit sisteme de control si au permis perpetuarea unor astfel de practici.