Vom înnebuni cu trei luni de campanie electorală | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Vom înnebuni cu trei luni de campanie electorală

Vom înnebuni cu trei luni de campanie electorală

scris de A.H.
3 afisari

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat un proiect de Cod Electoral care stabileşte durata campaniei electorale pentru toate tipurile de alegeri la 90 zile, aceasta fiind în prezent de 30 de zile.

sectie de votareProiectul mai prevede că scrutinul pentru prezidenţiale şi parlamentare vor vea loc în a treia duminică a lunii noiembrie, iar localele, în prima duminică a lunii iunie. Documentul stabileşte şi că urna de vot va fi transparentă.

AEP propune şi un mod de calcul pentru stabilirea numărului de mandate care se va raporta la numărul de locuitori înregistraţi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.

O altă prevedere din proiect spune că: „Se interzice modificarea legii în anul în care au loc alegeri generale, respectiv după anunţarea datei unui referendum naţional. Într-o circumscripţie electorală sau într-un colegiu uninominal pot avea loc alegeri numai în cazul în care pe buletinul de vot sunt înscrişi cel puţin doi candidaţi sau două liste de candidaţi, după caz. Este permisă numai distribuirea sau primirea de tipărituri electorale”.

În proiect se insistă pe crearea unui corp permanent de funcţionari electorali, gestionat de AEP, şi compus din persoane care să îndeplinească funcţiile de preşedinte sau locţiitor al birourilor electorale din secţiile de votare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult