Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Vot în diaspora. Mii de români, la coadă la secţiile din Munchen, Paris, Stuttgart şi Torino

Vot în diaspora. Mii de români, la coadă la secţiile din Munchen, Paris, Stuttgart şi Torino

scris de D.P.
138 Afisari

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Numărul românilor de peste hotare care vor merge astăzi la vot ar putea fi de două ori mai mare faţă de cel înregistrat în urmă cu două săptămâni, spun specialiştii. Pe 2 noiembrie, peste 161.000 de români din diaspora şi-au exprimat opţiunea.

Vot în diaspora. Mii de români, la coadă

Vot în diaspora. Mii de români, la coadă

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. O zi cu o miză uriaşă, la finalul căreia România va avea un nou preşedinte, cel de al patrulea de după Revoluţia din decembrie 1989. Digi24 se află în toate locurile în românii votează. În ziua votului, corespondenţii noştri urmăresc şi transmit toate informaţiile importante din ţară şi din străinătate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 9.48. Aproximativ 10.000 de oameni ar trebu să voteze, la Paris, „fără niciun fel de probleme”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, aflat în capitala Franței.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 9.24. Aproape 1.200 de oameni sunt la Ambasada României la Chişinău, pentru a vota. Sunt de cinci ori mai mulţi oameni decât erau în 2 noiembrie, la aceeaşi oră.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 9.11. În faţa ICR din Londra a început votarea. Cam 200 de oameni sunt deja la coadă. Cei care au votat au avut nevoie de aproximativ 5 minute. În interiorul secţiei de votare sunt şapte ştampile şi şapte membri ai secţiei de votare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 9.10. O româncă din Canada zboară cu avionul 670 de kilometri pentru a putea vota.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 8.40. Mădălina Roşca, doctorand în Munchen, a povestit la Digi24 că a durat 4 minute să voteze.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 8.20. În Spania s-au deschis cele 38 de secţii de votare. La Alcala de Henares, de la 4.45 ora locală era formată o coadă de câteva sute de persoane. Se votează în ritm de câte şapte persoane. Oamenii spun că în Spania nu au stat niciodată la coadă, aşa cum stau acum. Toată lumea este dornică să voteze. Mulţi au reuşit să voteze la turul întâi după câteva ore.

La Barcelona sunt două secţii de votare în sediul Consulatului, dar în fiecare dintre ele sunt doar două cabine, nu şapte, motivaţia dată fiind că spaţiul este foarte mic.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. UPDATE 8.11. Primarul Romei, Ignazio Marino, a semnat un decret prin care dă dreptul românilor să circule cu mașinile prin zona verde a orașului pentru a putea merge la vot. Măsura vine în condițiile în care românii din diaspora s-au confruntat cu mari dificultăți în timpul primului tur al alegerilor prezidențiale.

Măsura a fost luată în urma unei solicitări venite din partea Ambasadei României la Roma.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UPDATE 7.30. Românii s-au aşezat la coadă şi la Torino, pentru a vota. Coada se întinde deja pe două străzi.

Şi la Munchen, aproape 1.000 de oameni aşteaptă deja să voteze, deşi secţiile încă nu s-au deschis. Majoritatea votanţilor au venit de acasă cu declaraţiile pe propria răspundere. Cei care nu au acest formular sunt ajutaţi de voluntarii mobilizaţi în preajma secţiilor de vot.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UPDATE 7.20. La Paris, sute de români stau deja la coadă să voteze, deşi secţiile nu s-au deschis.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UPDATE 00.23. Mai mulți români așteaptă și în fața Institutului Cultural din Londra. O tânără spune că a printat 1.000 de declarații pe propria răspundere pentru a le oferi celor care vin la vot.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UPDATE 00.01. „La Munchen se stă la coadă cu periuțele de dinți. Se va sta până se va vota” – arată o postare care a devenit virală pe Facebook. Românii pot vota deja în nouă secţii de votare din Noua Zeelandă, Australia şi din Japonia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UPDATE 21.22 Primul român a votat deja. Numele său este Dan Coroian-Vlad. „6.45 am Auckland, New Zealand. E 1-0 ! Mândru ca sunt român. De fapt sunt mândru ca sunt primul român din lumea asta care are șansa si privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoției, corupției, minciunii, arogantei, anormalului.

Stau în fața secției de votare si ma întreb de ce mă trece scrisul. E disperarea de a mă vedea furat, din nou, de speranța ca țara mea o sa meargă în direcția bună. E disperarea emigrantului care vrea sa aibă șansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari probleme, dar care se afla pe drumul bun). Nu vreau să îmi pierd limba, „I Love You” dă bine numai in filme.

Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci când plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineața plecării.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea si casa pe malul marii in favoarea prietenilor de o viața, Clujului, familiei… Nu „vreau o țara ca afară”.

Vreau doar un pic de normalitate si certitudinea ca nu ne îndreptăm din nou in direcția greșită. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus sa renunț in favoarea unui trai decent”, a scris tânărul pe pagina sa de Facebook.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Din cauza diferenţelor de fus orar, alegerile prezidenţiale se vor încheia tocmai luni dimineaţa, pe coasta de vest a Statelor Unite şi a Canadei.

În ţară, peste 18 milioane de români sunt înscrişi pe listele electorale permanente şi îşi pot alege preşedintele începând cu ora 7:00 mâine.

Conform legii, votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţia de votare se închide.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Adresele secţiilor de votare se regăsesc pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale. Reamintim că, pentru a facilita accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare, MAE a elaborat harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate, o aplicaţie dezvoltată pe platforma Google Maps.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS