Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Votul uninominal, contestat de PDL la CCR

Votul uninominal, contestat de PDL la CCR

scris de A.B.
0 afisari

PDL cu uninominalul pur la Curtea Constituţională. Democrat-liberalii au depus, joi, la CCR, sesizarea de neconstituţionalitate împotriva Legii electorale adoptate recent de Parlament privind introducerea uninominalului pur. 

ccr
foto: brasovpress.ro

PDL a anunţat că va contesta legea, imediat după adoptarea ei în Camera Deputaţilor. Este de aşteptat ca judecătorii CCR să se pronunţe destul de repede asupra sesizării deoarece Comisia de la Veneţia, organism consultativ privind legislaţia electorală în ţările europene, recomandă să nu se facă schimbări de ordin legislativ privind alegerile cu 6 luni înaintea scrutinului. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 mai, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Actul normativ  prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008. Deputaţii au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum şi cele ale UDMR.

La dezbaterile generale, PDL a anunţat că, dacă nu se adoptă amendamentul privind reducerea numărului de parlamentari, nu susţine acest proiect, UDMR se abţine de la vot, iar grupul progresist şi cel al minorităţilor naţionale votează acest proiect. În timpul dezbaterilor, mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele sălii de şedinţă, faţă de adoptarea acestui proiect de lege. „PDL atacă la Curtea Constituţională legea care astăzi a fost votată de către USL în Camera Deputaţilor şi motivul principal este acela că nu a respectat voinţa suverană a poporului român, exprimată la referendum”, a anunţat Sulfina Barbu, imediat după votul din Cameră. Sesizarea de neconsituţionalitate a noii Legi electorale se va face în temeiul articolului 2 din Constituţie care stipulează că suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, precum şi prin referendum.

Neconstituţionalitatea legii rezidă, în opinia democrat-liberalilor, în faptul că USL a respins amendamentele PDL la lege, amendamente care vizau reducerea numărului de parlamentari la 300, în concordanţă cu rezultatele referendumului din noiembrie 2009. „PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei românilor”, a spus Sulfina Barbu. Aceasta a arătat că legea uninominalului nu numai că nu reduce numărul parlamentarilor, ci îl creşte. „USL a votat pentru creşterea numărului de parlamentari. Nu vom avea 471 de parlamentari, ci minim 481”, susţine Barbu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS