Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Zeci de mii de români la coadă la secţiile de vot din Europa

Zeci de mii de români la coadă la secţiile de vot din Europa

scris de P.C.R.
13 afisari

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Numărul românilor de peste hotare care vor merge astăzi la vot ar putea fi de două ori mai mare faţă de cel înregistrat în urmă cu două săptămâni, spun specialiştii. Pe 2 noiembrie, peste 161.000 de români din diaspora şi-au exprimat opţiunea.

Coada la sectia de votare din Londra

Coada la sectia de votare din Londra

Cei peste 5.000 de români care așteaptă să voteze la secția de votare deschisă lângă stadionul Wembley încep să își piardă răbdarea și au început să scandeze „Vrem să votăm!”. În secția respectivă sunt șapte ștampile, dar procesul de votare se desfășoară cu dificultate.
Jandarmii francezi au fost chemaţi la secţiile de vot. Ei sunt trimişi în Paris doar în situaţii speciale.

Protestele la Ambasada României din Paris continuă. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că stau foarte mult la coadă până ajung să voteze. Jandarmii au fost trimişi pentru a asigura paza şi ordinea publică.

Cea mai mare aglomeraţie la vot este de departe cea din Londra. Aproape 10.000 de români stau la coadă în acest moment în faţa celor trei secţii din capitala Marii Britanii, iar cei mai mulţi, peste cinci mii, sunt la secţia de lângă stadionul Wembley.
1.500 de persoane au reuşit să voteze la Paris între 7.00 şi 10.00. La secţia de votare de la consulat, 900 de persoane au votat în 3 ore, iar la coadă sunt aproximativ 3000 de persoane. Durează cam 4 ore de la momentul la care o persoană se aşează la coadă până la ieşirea din cabina de vot. Votul în sine durează aproximativ 3 – 4 minute.

Românii din Stuttgart estimează că 3000 de oameni așteaptă la coada de la secție de votare. Pentru a ușura procesul de vot, mai mulți oameni s-au oferit voluntari ca să împartă copii ale declarației pe propria răspundere.

Rodica Aleman, româncă stabilită în Germania, a declarat pentru Digi24 că „după ce am terminat tura de voluntariat am avut dreptul să și votăm”.
„Deocamdată nu sunt incidente, eu aș vrea să cred că votul se va organiza mai bine și mai repede decât acum două săptămâni și datorită voluntarilor. Am fost organizați în grupe de câte patru și timp de două ore am ajutat la împărțirea declarațiilor, iar alte două persoane au stat la intrarea în secție și au permis accesul în secție a câte 15-20 de persoane”, a mai spus Rodica Aleman.

În comisia de vot sunt șapte persoane și, în opinia sa, se votează mai repede decât acum două săptămâni.

UPDATE 11.49. În Spania, până la ora 10.00 au votat peste 12.000 de români.

UPDATE 11.17. Votul în Noua Zeelandă s-a încheiat de o oră.

Prezenţa turul I: 136 persoane
Prezenţa turul II: 331 persoane. – Iohannis a castigat cu peste 90%

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UPDATE 11.20. Ambasadorul României în Marea Britanie a reușit să voteze, la sediul ICR Londra, după ce a stat la coadă două ore. La Londra se află și ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care s-a declarat mulțumit de cum se desfășoară procesul de votare.

Românii care așteaptă să voteze estimează o coadă lungă de un kilometru.

Vot în diaspora. Mii de români, la coadă la secţiile din Munchen, Paris, Stuttgart şi Torino

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult