Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Zgonea nu mai e preşedintele Camerei Deputaţilor. Vine Ponta ?

Zgonea nu mai e preşedintele Camerei Deputaţilor. Vine Ponta ?

scris de P.C.R.
13 afisari

Valeriu Zgonea a pierdut, luni, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent după ce a fost revocat din funcţie, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD, preşedintele de şedinţă, Florin Iordache luând act de revocarea din funcţie a acestuia.

Valeriu Zgonea

Valeriu Zgonea

”Am luat act de încetarea de drept a calităţii de preşedinte a Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent a domnului deputat Valeriu Ştefan Zgonea începând cu data de astăzi”, a declarat, luni în plen, preşedintele de şedinţă, Florin Iordache.

Florin Iordache asigură interimatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor pe parcursul zilei de luni.

Biroul Permanent a aprobat, luni, ca plenului Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei, funcţia devenind astfel vacantă.

Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a aflat şi punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD.

PSD a încercat prin două metode să vacanteze postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie – faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.

In privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for. Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, luni, ironic, anunţul fostului premier Victor Ponta privind candidatura la şefia Camerei Deputaţilor, spunând că, dacă deputatul s-a „autopropus” în această funcţie, nici nu mai are rost să fie dat un vot în Comitetul Executiv Naţional.

”Dacă s-a autopropus, nici nu mai votăm”, a spus Dragnea.

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că îşi va depune candidatura la şefia Camerei Deputaţilor în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de marţi, sperând şi în susţinerea liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea.

”I-am spus domnului Dragnea că intenţionez şi mâine la CEXn şi miercuri la Grup să-mi depun candidatura. Am discutat cu foarte mulţi colegi care mi-au zis că e bine pentru PSD şi pentru Parlament acest lucru şi o să vedem ce se întâmplă la vot”, a spus Victor Ponta.

Întrebat dacă Liviu Dragnea îl susţine, Ponta a spus că nu a mai vorbit cu el de o lună şi jumătate şi va vedea la vot. „Vedem mâine la vot, eu sper totuşi să mă susţină în primul rând Liviu şi după aceea toţi ceilalţi colegi”, a spus Ponta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult