Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Ziua Moţiunii-peste 30.000 de protestatari în faţa Parlamentului – GALERIE FOTO + Video

UPDATE: Ziua Moţiunii-peste 30.000 de protestatari în faţa Parlamentului – GALERIE FOTO + Video

scris de Ziua Veche
38 Afisari

 

.UPDATE, ora 18.15: Jandarmii au ridicat 11 persoane, dintre care cinci membri ai galeriei echipei Steaua, care au instigat protestatarii să forţeze cordonul de ordine din Piaţa Constituţiei, aceştia fiind duşi la secţiile de poliţie din zonă, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei capitalei, Marius Militaru. El a precizat că protestatarii nu s-au bătut cu jandarmii şi că incidentul a fost aplanat.

.

UPDATE ora 14,20Protestatarii urmăresc ce se întâmplă în Parlament de pe două monitoare amplasate în Piaţa Constituţiei.

..14:00 – Traficul a fost reluat în Piaţa Unirii

Comisarul Daniel Piştea, de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, a declarat pentru Mediafax, că la ora 14.00 se circula fluent între Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii, rămânând restricţii pe tronsonul Piaţa Unirii-Piaţa Constituţiei.

{youtube}vaoLv-N9kjw{/youtube}

13:50 – Ponta a ajuns la Parlament

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ajuns la Parlament, după marşul la care a participat alături de sindicalişti, el oprindu-se în Piaţa Constituţiei, la studiourile televiziunilor amplasate acolo.

13:25 – Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la toţi salariaţii să oprească lucrul, în semn de solidaritate cu manifestanţii

Vicepreşedintele „Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a spus că sindicaliştii sunt uniţi şi nimic nu îi mai determină să dea înapoi. El a invitat-o pe Roberta Anastase să vină în Piaţa Constituţiei şi să numere câţi protestatari sunt.

13:15 – Circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost reluată

Traficul rutier pe Bulevardul Magheru din Capitală, între Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii, a fost reluată, în jurul orei 13.00, după ce coloana de manifestanţi a trecut de această zonă.

{gallery}gallery/10/miting_motiune{/gallery}

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE ora 12,30– Sindicaliştii nemulţumiţi că în fruntea manifestanţilor erau lideri PSD. Numărul protestatarilor care mărşăluiesc spre Parlament a ajuns, în jurul orei 12.00, la peste 30.000, iar 26 de echipaje SMURD au fost mobilizate pentru cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru Mediafax, că numărul protestatarilor este în creştere.

Coloana de manifestanţi s-a oprit din marş, la puţin timp de la plecarea din Piaţa Victoriei, deoarece sindicaliştii au fost nemulţumiţi că în faţă se aflau lideri ai PSD, iar acţiunea sindicală a fost blocată, timp de câteva minute, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Română.

Sindicaliştii susţineau că acţiunea de protest este un miting al sindicatelor, nu al partidelor politice. Ei şi-au exprimat nemulţumirea că lideri ai PSD conduc coloana de manifestanţi.

Astfel, prima pancartă pe care scria cu roşu pe fond alb „Criza sunteti voi, România suntem noi” – şi care era ţinută de sindicalişti împreună cu lideri ai PSD – a fost schimbată cu alta pe care scrie cu albastru pe fond alb „Mitingul celor nemulţumiţi”. Prima pancartă nu mai este afişată.

În faţa coloanei, dar la distanţă, se afla grupul de lideri ai PSD – Victor Ponta, Marian Vanghelie, Dan Nica şi Rovana Plumb -, care nu avea nicio pancartă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie se va dezbate şi se va vota astazi, în plenul reunit al Parlamentului, reprezentanţii puterii anunţând că se vor abţine, în timp ce aceia ai minorităţilor au spus că nu vor participa.

Update. Sindicaliştii nemulţumiţi că în fruntea manifestanţilor erau lideri PSD

 

Numărul protestatarilor care mărşăluiesc spre Parlament a ajuns, în jurul orei 12.00, la peste 30.000, iar 26 de echipaje SMURD au fost mobilizate pentru cei care vor avea nevoie de îngrijiri medicale.

 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru Mediafax, că numărul protestatarilor este în creştere.

 

Coloana de manifestanţi s-a oprit din marş, la puţin timp de la plecarea din Piaţa Victoriei, deoarece sindicaliştii au fost nemulţumiţi că în faţă se aflau lideri ai PSD, iar acţiunea sindicală a fost blocată, timp de câteva minute, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Română.

Sindicaliştii susţineau că acţiunea de protest este un miting al sindicatelor, nu al partidelor politice. Ei şi-au exprimat nemulţumirea că lideri ai PSD conduc coloana de manifestanţi.

 

Astfel, prima pancartă pe care scria cu roşu pe fond alb „Criza sunteti voi, România suntem noi” – şi care era ţinută de sindicalişti împreună cu lideri ai PSD – a fost schimbată cu alta pe care scrie cu albastru pe fond alb „Mitingul celor nemulţumiţi”. Prima pancartă nu mai este afişată.

În faţa coloanei, dar la distanţă, se afla grupul de lideri ai PSD – Victor Marian Vanghelie, Dan Nica şi Rovana Plumb -, care nu avea nicio pancartă.

Liderii partidelor din arcul guvernamental au declarat că decizia de abţinere de la votul moţiunii nu a fost luată din teamă, apreciind că documentul nu are şanse să fie adoptat. Mai mult, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a arătat că democrat-liberalii nu se vor apropia de urne la votul asupra documentului. El a precizat că nu vor fi luate măsuri împotriva democrat-liberalilor dacă ar vota moţiunea, deoarece nu va fi cazul. Totuşi, liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a afirmat, marţi, că opoziţia a reuşit, în cursul acestei zile, să convingă trei parlamentari din arcul guvernamental, inclusiv de la PDL, să voteze moţiunea de cenzură.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că opoziţiei îi lipsesc, în prezent, patru voturi pentru ca moţiunea să fie adoptată.

Pe de altă parte, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a declarat sceptic cu privire la şansele moţiunii, susţinând că există o probabilitate de 55% ca aceasta să nu treacă de plenul Parlamentului.Potrivit preşedintelui liberal, acest lucru se petrece şi din cauza faptului că nu există un acord al partidelor din opoziţie în ceea ce priveşte stabilirea unei alternative în eventualitatea că moţiunea de cenzură ar fi votată în Parlament. El a arătat că liberalii care vor absenta sau nu vor vota moţiunea vor fi excluşi din partid.

„Moţiunea României majoritare, moţiune populară” a fost prezentată pe 20 octombrie în plenul reunit al Parlamentului. Semnatarii moţiunii consideră că actualul Guvern trebuie să plece din cel puţin 10 motive, enumerând, printre altele, nerespectarea Programului de guvernare.

În text, semnatarii anunţă că „după căderea guvernului B.U.B.A”, PSD, PC şi PNL, împreună cu cei care li se vor alătura, doresc să realizeze un guvern de criză, care să-şi asume două obiective: stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maximum 6 luni.

”Există alternative la soluţia dispreţuitoare ‘fiecare să se descurce cum poate, noi să trăim bine’, pe care o propune românilor regimul politic Băsescu-Udrea-Boc-Anastase”, se spune în document.

Potrivit articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru ca moţiunea să fie adoptată de Parlament, opoziţia are nevoie de 236 de voturi.

PSD, PC şi PNL au împreună 213 parlamentari – grupul PSD+PC având 45 de senatori şi 95 de deputaţi, iar PNL 21 de senatori şi 52 de deputaţi -, în timp ce arcul guvernamental beneficiază, teoretic, de 248 de senatori şi deputaţi. Potrivit listelor cu grupurile parlamentare, PDL are 50 de senatori şi 124 de deputaţi, UDMR – 9 senatori şi 22 de deputaţi, minorităţile – 18 deputaţi, în timp ce grupul mixt de la Senat are 10 membri, iar grupul independenţilor la Cameră numără 15 deputaţi.

La Senat mai există doi senatori independenţi neafiliaţi, iar la Camera Deputaţilor – şapte deputaţi în aceeaşi situaţie, care ar putea opta pentru una dintre tabere.

În cazul în care această moţiune de cenzură, prima din această sesiune parlamentară, va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar şeful statului va convoca partidele pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier care să formeze Executivul.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS