Acasa Actualitate-Interna Polițiștii în civil, o soluție pentru traficul din Bucuresti?

Polițiștii în civil, o soluție pentru traficul din Bucuresti?

scris de Misu Andrei
145 afisari

Șoferi care nu semnalizează, care taie fața sau care încurcă traficul, sunt scene tot mai dese în traficul din Capitală sau din marile orașe. Puși în fata unui comportament tot mai iresponsabil al conductorilor auto, polițiștii iau în calcul să trimită pe stradă echipaje în civil. O plimbare prin București arată cât de des sunt încălcate regulile de circulație.

Specialiștii în siguranță rutieră spun că, în general, conflictele din trafic pleacă de la gesturi mărunte, care au darul de a enerva, iar unii dintre șoferi, reacționează violent.

„Șoferul acela inițial executa virajul la stânga, s-a răzgândit în ultimul moment și avem o lipsă de semnalizare la schimbarea benzii de circulație. Ne întâlnim foarte des cu astfel de situații, a schimbat banda de două ori fără să semnalizeze”, observă pilotul Sorin Ene, în urma experimentului.

Polițiștii spun că lipsa semnalului la schimbarea benzii atrage și o amendă de 290 de lei, doar că lipsa echipajelor din trafic au lăsat o poartă liberă celor care nu respectă regulile.

„În țările mai dezvoltate foarte multe echipaje de poliție sunt civile pentru că doar așa poți educa participanții la trafic care încalcă regulile. Când vedem un echipaj de poliție ne transformăm în mielușei cât avem echipajul de poliție lângă noi”, mai spune Sorin Ene.

În teorie, un echipaj de poliție în civil care să constate neregulile în trafic ar putea aduce schimbări.

„Din punct de vedere al eficienței vorbim de un nivel foarte ridicat pentru că atunci când polițiștii rutieri ar fi în civil în mașini obișnuite, ar putea să constate încălcări, care nu sunt puține. După ce ar fi cunoscută o astfel de practică evident că și șoferii ar fi de două ori mai vigilenți”, explică Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

Deși propunerea pare eficientă, deocamdată nu poate fi pusă în practică din cauza numărului mic de polițiști.

În octombrie, anul trecut, oficialii anunțau că pentru verificarea persoanelor care nu poartă mască, vor fi folosiți 20% din polițiști în civil. La câteva luni distanță oficialii spuneau că astfel de verificări au fost extrem de eficiente.

1 comentariu

George 22-01-2021 - 18:26

Asi vrea sa-i vad pe „politisti in civil” plimbindu-se prin Ferentari, Rahova..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult