Acasa Actualitate-Interna Premierul României cere întărirea prezenței NATO la Marea Neagră

Premierul României cere întărirea prezenței NATO la Marea Neagră

scris de Misu Andrei
56 Afisari

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat în cadrul Forumului de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, că este nevoie de întărirea prezenţei NATO în zonă, având în vedere ameninţările de securitate existente.

Foto: Guvernul României

„Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în ape teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei”, a susținut premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres, amintind că, „în afară de zone interzise, cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus” în doborârea unei drone americane și interceptarea unui avion polonez.

Totodată, premierul a subliniat că abuzul produs de către Rusia durează de mai mulți ani și nu vizează exclusiv Ucraina, susținând astfel că este nevoie de o reglementare corespunzătoare pe acest sector. „Am ridicat de mai multe ori problema acestor zone de interdicţie în arealul Mării Negre care au limitat şi uneori blocat libertatea de navigaţie în Marea Neagră. Exerciţii reale sau imaginare, crearea artificială a unor zone de război şi pericol pentru circulaţia vaselor comerciale, blocarea acestora în porturi sau interceptarea lor, toate au fost subiecte de discuţii şi ameninţări directe la securitatea maritimă, ce trebuie reglementate corespunzător şi cuprinse în planuri de acţiuni, dar şi în proiecte de prezervare a libertăţii de circulaţie, inclusiv prin însoţirea transporturilor de nave de patrulare militară, care să salvgardeze tranzitul”, a mai explicat Ciucă.

Premierul a mai explicat necesitatea, arătând că lumea s-a schimbat şi totul în materie de securitate s-a rescris şi trebuie revizuit în regiunea Mării Negre. Nicolae Ciucă a arătat că „avem cele mai clare elemente ale definiţiei unui război de cucerire, dar, totodată, şi ale unui război neo-colonial – Rusia împotriva Ucrainei, care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independenţă al Ucrainei. Dacă toate evaluările privind situaţia de securitate a Estului Europei, ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţii regiunii aveau abordarea conservatoare post-Război Rece, cu Rusia angajată şi partener, eventual competitor şi rival, am văzut, cu ocazia lui 23 februarie 2022 trecerea spre o nouă-veche paradigmă a războiului pe scară largă, de durată, de mare intensitate ca ameninţare”.

Premierul României a mai explicat că „astfel, pe planşa de lucru revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi a armatelor mici, tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele nu doar ale ţării aflată în conflict, dar şi a ţărilor Europei”.

Potrivit sursei citate, șeful Guvernului român a mai completat că securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive.

1 comentariu

Anastasia 20-05-2023 - 02:32

Mi se pare o masura absolut normala care ar trebui sa fie adoptata.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS