Acasa Actualitate-Interna Prima cerere de finanțare a PNRR a fost aprobată de Comisia Europeană

Prima cerere de finanțare a PNRR a fost aprobată de Comisia Europeană

scris de Misu Andrei
53 Afisari

Comisia Europeană a aprobat prima cerere de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce România a îndeplinit toate jaloanele asumate.

Potrivit surselor Adevărul, banii din prima cerere de finanțare a PNRR vor intra în aproximativ două săptămâni. „Prima cerere de finanțare a PNRR a fost aprobata. În aproximativ două săptămâni ar urma să intre banii”.

Următoare cererea de plată în PNRR va fi trimisă de către Guvernul România după luna octombrie. „Intrăm cu cererea de plată următoare după octombrie pentru perioada ianuarie-iunie” , au mai  precizat sursele Adevărul.

Boloș: Banii ar trebui să intre la începutul lui octombrie

Guvernul așteaptă ca până la începutul lunii octombrie să vină banii aferenți îndeplinirii primelor obiective din PNRR, fiind vorba de 2,6 miliarde de euro, a precizat Marcel Boloș la „Adevărul Live”.

Pe ordinea de zi a Colegiului Comisarilor, astăzi (n.r. – miercuri), e decizia de plată numărul unu pentru România și comunicarea oficială ar trebui să aibă loc în jurul zilei de mâine. Desigur, noi ne-am îndeplinit toate solicitările și observațiile pe care le-am primit din partea Comisiei Europene. Socotim că avem îndeplinite condițiile necesare pentru a primi acest aviz pozitiv. Demersurile continuă, pentru că dacă primim acest aviz urmează discuția în comitetele de specialitate ale Comisiei Europene, formate din miniștrii de Finanțe ai UE. De-abia atunci banii se virează în conturile României”, a precizat Marcel Boloș, într-un interviu pentru „Adevărul“, explicând că suma de încasat este de 2,6 miliarde de euro.

De asemenea, ministrul a punctat faptul că 900 de milioane de euro sunt pe componenta de împrumuturi, iar restul, adică 1,7 miliarde de euro, granturi. „Banii, cel mai târziu, ar trebui să intre la începutul lunii octombrie. Cel mai devreme, dacă va avea loc Consiliul ECOFIN al UE, banii s-ar putea încasa cel mai devreme până la finalul lunii septembrie”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

De altfel, imediat după primirea acestor bani, Guvernul vrea să depună următoarea cerere de plată, în valoare de 3 miliarde de euro, tot în octombrie. Pentru acest lucru va trebui să fie puse la cheie nu mai puțin de 51 de ținte și jaloane aferente perioadei ianuarie-iunie 2022, inclusiv Legea privind protecția avertizorilor, aflată încă în procedură parlamentară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult