Acasa Actualitate-Interna Primăria Sectorului 1 cere din nou stare de alertă

Primăria Sectorului 1 cere din nou stare de alertă

scris de Misu Andrei
148 Afisari

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand cere, pentru a doua oară, declararea stării de alertă în sector, din cauza munților de deșeuri de pe străzi. Solicitarea a fost trimisă Prefecturii Capitalei. Prefectul Alin Stoica a spus la Digi24 că, dacă nu va fi găsită o soluție altenativă, va da curs cererii. Acest lucru nu va rezolva însă disputa între primărie și firma de salubrizare, adaugă el.

Potrivit documentului transmis de Comitetul local pentru situații de urgență, în Sectorul 1 ar fi 2.700 de tone de gunoi neridicat. Este ceea ce se numește gunoi stradal. Adică orice, de la resturi de mâncare la moloz, cauciucuri uzate și crengi de copaci. Oamenii le aruncă la colțurile străzilor, iar firma de salubritate, aflată în conflict cu primăria, nu le mai ridică de la începutul lunii iunie.

„Prefectul e abilitat să aprobe sau să respingă cererea Comitetului local pentru situații de urgență. Pentru asta, trebuie să mă consult cu aparatul de specialitate și cu autorităățiile din domeniu: DSP, Garda de mediu, Agenția de protecție a mediului. Lucru pe care îl fac, am transmis deja către aceste instituții. La 11 avem întâlnire”, a spus Alin Stoica la Digi24.

„După ce voi consulta aparatul de specialitate și instituțiile abilitate, voi lua decizia”, a adăugat el.

Întrebat dacă problema nu se poate rezolva fără starea de alertă, prefectul a spus: „La asta ne uităm, dacă sunt metode alternative de rezolvare”.

„Așa cum la începutul lunii trecute a există o metodă alternativă de rezolvare, adică gunoiul menajer, produs de populație și agenții economici e colectat și transportat la stațiile de sortare, acum ne uităm și la problema gunoaielor necontrolate, adică cele rezultate din activitatea ilegală a cetățenilor iresponsabili, care aruncă gunoaie pe stradă, în loc să facă contract separat pentru gestionarea deșeurilor care provin din construcții, de exemplu.

Teoretic, cetățeanul care își renovează apartamentul trebuie să plătească separat pentru preluarea deșeurilor. Unii n-o fac și aruncă gunoiul pe stradă. Acest gunoi trebuie gestionat de autoritatea publică locală, împreună cu firma de salubrizare, dar asta generează costuri suplimentare pentru autoritatea locală. Aici e al doilea blocaj, diferendul dintre cele două părți”, a spus Stoica.

„Inabilitatea celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni, au generat această situație. Vom analiza dacă se poate rezolva situația alternativ, fără a declara starea de alertă. Dacă nu se poate, vom da curs cererii”, a adăugat prefectul.

El a explicat că în starea de alertă „se pot lua măsuri pctuale, care să rezolve amenințarea, aceasta fiind acumularea de deșeuri. Dacă autoritatea locală nu are capacitatea și prestatorul de servicii nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi adusă altă entitate, poate altă firma de salubritate, care să rezolve problema, adică să ia deșeurile și să le transporte în locurile adecvate. Dar asta nu rezolva problema între autoritate și firma de salubrizare, problema contractuală. Aceasta nu se poate rezolva decât în instanță sau pe cale amiabilă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS