Acasa Actualitate-Interna Produsele din tutun încălzit vor fi etichetate cu mesaje de informare și avertimente de sănătate

Produsele din tutun încălzit vor fi etichetate cu mesaje de informare și avertimente de sănătate

scris de Misu Andrei
45 Afisari

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conţin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule) şi produsele din tutun încălzit vor fi obligatoriu etichetate cu mesajul de informare şi cu avertismentele de sănătate combinate (text şi fotografie), potrivit unei ordonanțe adoptate joi de Guvern.

FOTO Health Canada

„Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare. Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice”, a transmis Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Conform unui studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS), un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15 000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

„Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii”, mai arată comunicatul de presă al ministerului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS