Acasa Actualitate-Interna Proiectul de lege privind reținerea la sursă a impozitului pe câștigurile bursiere a trecut de Senat

Proiectul de lege privind reținerea la sursă a impozitului pe câștigurile bursiere a trecut de Senat

scris de Misu Andrei
72 Afisari

Senatul a adoptat miercuri propunerea legislativă pentru simplificarea impozitării investitorilor individuali din piaţa de capital, care prevede impozitarea diferenţiată a profiturilor în funcţie de perioada de deţinere şi reţinerea la sursă a impozitului generat de câştigul de capital.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), remis Agerpres, dintre cei 120 de senatori prezenţi, au fost înregistrate 118 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă. Propunerea legislativă va merge în Camera Deputaţilor, for decizional, pentru adoptare.

„Salutăm decizia Senatului României de a adopta cu o majoritate covârşitoare acest proiect legislativ care vine în sprijinul pieţei de capital şi al investitorilor. Votul de astăzi este o confirmare a utilităţii acestui demers şi relevanţei sale pentru toţi jucătorii din piaţă. Credem cu tărie că prin adoptarea finală şi aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuşi să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor româneşti la finanţare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Aşteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaţilor şi susţinem în continuare această propunere legislativă”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Proiectul de lege prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului va reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care include simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital, a fost înregistrată în Senat pentru dezbatere în 13 octombrie 2021. Iniţiatorii proiectului legislativ sunt deputaţii PNL Sebastian Burduja, Gabriela Horga, George Tuţă şi senatorul USR Claudiu Mureşan, proiectul fiind susţinut de Bursa de Valori Bucureşti, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult