PSD anunță că social-democrații susțin continuarea măsurii plafonării prețurilor la energie, atât pentru consumatorii casnici, dar și pentru IMM-uri.
„Știm cu toții că s-au plafonat prețurile pentru populație la 0,68 și 0,80 de lei/kwh, la IMM-uri cu un leu, lucru pe care puțină lume și l-a permis în Europa. Și vom continua”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un interviu pentru Antena 3.
Ulterior, un mesaj a fost publciat și în mediul online. „Atât consumatorii casnici, cât și firmele românești trebuie să aibă garanția unor prețuri predictibile și care să rămână la niveluri suportabile. Aceasta este prioritatea momentului pentru PSD!”, se arată într-un mesaj pe contul de Facebook al lui Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Amendamentul de la Senat
Senatorii au extins plaja de plafonare pentru biserici, producătorii la medicamente dar și pentru familiile care au mai mult de trei copii. Senatul este primă cameră sesizată, deputații fiind cei care au ultimul cuvânt.
Un amendament adoptat de senatori prevede ca prețul plafonat de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus să fie plătit de clienții casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat.
De aceeaşi facilitate vor beneficia şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.
Totodată printre beneficiarii de preț plafonat din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar se numără: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex S.A.; întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului; administratorii parcurilor industriale; producătorii şi distribuitorii de medicamente; farmaciile care utilizează lanţ de frig; lăcaşurile de cult recunoscute oficial în România.
Precizările ministrului Energiei
Virgil Popescu a precizat că, în cazul în care ordonanţa va fi modificată, în cazul consumatorilor care nu trimit autocitirea contoarelor care măsoară consumul de energie se va face estimare, iar după trei luni se va emite o factură de regularizare a consumului. „Depinde acum ce variantă consideră Camera Deputaţilor că este mai bună”, a adăugat Popescu.
Ministrul a spus că distribuitorii care nu au respectat obligaţia de a citi periodic contoarele „au primit o groază de amenzi” de la ANRE, în condiţiile în care au existat distribuitori care au citit contoarele o dată pe an.
Imediat după adoptarea OUG-ului, ministrul Energiei a dat asigurări că România respectă prevederile europene. „La toate discuțiile la care am participat eu și Autoritatea, n-am participat la unele, dar Autoritatea a participat. Tot ce a propus Autoritatea de Reglementare se găsește în ordonanță iar textul a fost avizat de ANRE. Restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie la Bruxelles o să prezint ceea ce am aprobat ieri în această ordonanță și care a intrat începând de ieri în vigoare. Modelul de impozitare al producătorilor nu e inventat de noi, ne-am inspirat din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost notificat la Comisia Europeană”, preciza Virgil Popescu.