Acasa Actualitate-Interna PSD vrea să modifice legea compensării facturilor la energie

PSD vrea să modifice legea compensării facturilor la energie

scris de Misu Andrei
56 Afisari

PSD va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, se arată într-un comunicat de presă. Anterior, marți seara, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că legea actuală nu se poate aplica.

„Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie. Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor. PSD consideră că Guvernul și Coaliția de Guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești”, se arată în comunicatul transmis de PSD.

Principalele soluții pe care PSD le va propune în Coaliție:

  • Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie
  • Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
  • Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare
  • Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Toate soluțiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliției de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern și aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară, se mai arată în comunicatul citat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți seară, că vrea să discute în coaliția de guvernare elaborarea unei noi legi pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie, deoarece cea în vigoare este „ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare”.

„În primul rând, funcționăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea și cu compensarea facturilor. Va trebui cât mai curând să avem o ședință de coaliție și să venim cu alt act normativ, ori prin ordonanță, ori facem ședință extraordinară la Parlament și venim cu el fiindcă atât la persoanele fizice, dar și la companiile românești, fiindcă ele nu mai sunt competitive la aceste prețuri și totul este în lanț”, a declarat liderul PSD.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult