Acasa Actualitate-Interna Radarele fixe din nou pe șoselele României

Radarele fixe din nou pe șoselele României

scris de Misu Andrei
53 Afisari

Dispărute de pe teritoriul României în 2012 după ce au fost declarate ilegale, radarele fixe ar putea să reapară pe drumurile din țară ca parte a unei inițiative de creștere a siguranței în trafic vizate de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Demersul face parte din Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030 și include montarea a 300 de radare mobile și 500 de camere video pe șosele. Acestea vor face parte dintr-un sistem automatizat care va putea amenda șoferii conectându-se la bazele de date ale Poliției Române pentru a-i identifica pe cei care încalcă legea. Fiecare radar mobil va costa în medie 12.850 de euro, iar fiecare cameră are un preț mediu de 62.500 de euro.

În comparație cu vechile radare fixe, noile camere vor putea citi plăcuțele de înmatriculare și la distanțe apreciabile. Rămâne de văzut cum se vor evita problemele din trecut, de genul: numere de înmatriculare acoperite cu noroi sau vopsea.Ținta este ambițioasă, anume reducerea cu 50% procente a numărului de persoane rănite grav și al deceselor până în 2030.„Conform Raportului Forumului Economic Mondial publicat în 2019, România se situează pe locul 119 din 141 țări analizate și pe ultimul loc în Uniunea Europeană, atât prin prisma calității infrastructurii rutiere, cât și a numărului de km de autostradă, raportat la 100.000 de locuitori,” se arată în textul Strategiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult