Alexandru Rafila a declarat că este de neînţeles de ce România testează în continuare foarte puţin, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a transmis că ţara noastră are o capacitate de testare „nelimitată”. Rafila atrage atenția, de asemenea, că spitalele și-au atins capacitatea de tratare, mai ales în secţiile ATI, și spune că, pentru a-și atinge scopul, campania de vaccinare trebuie trebuie să-și dubleze viteza, până la 100.000 de doze pe zi.
„Testăm în continuare puţin, cu toate că astăzi (joi – n.r.) am aflat de la Ministerul Sănătăţii un lucru în premieră mondială, că România are o capacitate nelimitată de testare. Lucrul acesta nu ştiu cum se poate întâmpla în realitate, dar probabil că dânşii ştiu mai bine decât înţelegem noi. Atunci ne întrebăm de ce avem 40.000 de teste cel mult, care se raportează zilnic, dintre care doar 30.000 de teste de biologie moleculare, în condiţiile în care ştim că avem o capacitate instalată de 50.000 de teste pe biologie moleculară care se pot face zilnic. S-au achiziţionat milioane de teste rapide şi totuşi oamenii nu au acces la testare”, a declarat Alexandru Rafila joi, citat de Mediafax.
El a atras âatenţia că România a atins capacitatea maximă de tratare a persoanelor cu COVID-19.
„Numărul de cazuri înregistrate zilnic nu depăşeşte cu mult 6.000 (…), dar, ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de pacienţi internaţi în secţiile COVID şi mai ales numărul de pacienţi de la secţiile de ATI, sunt într-o creştere permanentă. Cred că s-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare în condiţii spitaliceşti şi totuşi nu ştim ce se întâmplă cu pandemia din ţara noastră, pentru că nu există niciun fel de plan legat de creşterea accesibilităţii la testare”, a mai spus Alexandru Rafila.