Acasa Actualitate-Interna Renegocierea PNRR, amânată

Renegocierea PNRR, amânată

scris de Misu Andrei
61 Afisari

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că discuția cu privire la renegocierea PNRR va avea loc în momentul în care liderii guvernamentali vor stabili toate aspectele care trebuie modificate.

Foto: Gov.ro

Întrebat cu privire la faptul că renegocierea PNRR ar putea să nu mai aibă loc în luna septembrie, anul acesta, premierul Nicolae Ciucă a precizat că liderii guvernamentali vor merge la Comisia Europeană pentru a cere renegocierea în momentul în care vor fi stabilite toate modificările necesare, în contextul în care „sunt mai multe aspecte” ce trebuie discutate.

„Am stabilit să coagulăm toate propunerile care țin de modificări, sunt și alte aspecte (…) am stabilit ca până în momentul în care nu avem toate aceste aspecte agreate și fundamentate corespunzător nu vom merge la Comisie pentru că este important să mergem o dată și să rezolvăm problema, nu să avem o abordare fracturată, care să nu ducă la niciun rezultat”, a mai susținut Ciucă.

În ceea ce privește momentul în care va avea loc discuția cu privire la renegocierea planului, premierul a arătat că acest lucru trebuie să se întâmple anul acesta.

„Eu am convingerea că trebuie să fie anul acesta pentru că cu cât trece timpul, cu atât avem mai puțin timp la dispoziție să ne îndeplinim obiectivele”, a mai spus Ciucă. 

Renegocierea PNRR, în atențiia Guvernului

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), instituţie coordonatoare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a pus în transparenţă publică o ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care este creat cadrul legislativ pentru renegocierea PNRR, adică pentru ajustarea jaloanelor şi ţintelor, a introducerii de noi capitole, dar şi pentru rediscutarea componentei de împrumut.

Nota de fundamentare a proiectului explică faptul că aprobarea OUG-ului este necesară pentru a permite clarificarea fluxurilor de investiţii, pentru o derulare mai rapidă a procedurilor, dar şi pentru a permite rediscutarea unor jaloane şi ţinte, precum şi introducerea unui capitol cum e „RepowerEU”. Guvernul intenţionează și să reducă și partea de împrumut din PNRR, care în prezent este de circa 16 miliarde de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult