Acasa Actualitate-Interna România a început azi administrarea vaccinurilor Moderna

România a început azi administrarea vaccinurilor Moderna

scris de Misu Andrei
63 afisari

În această dimineață a început administrarea de vaccinuri Moderna, din cele două tranșe sosite până în prezent în România, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. CNCAV a precizat că mâine va ajunge în țară a treia tranșă, de 42.000 doze de vaccin produs de compania americană Moderna.

„Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani”, precizează CNCAV.

Potrivit sursei citate, persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile.

După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

„Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia”, a mai transmis CNCAV.

Cum funcționează tehnologia ARNm

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Eficacitatea celor două vaccinuri care funcționează cu această tehnologie este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94,1%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult