Acasa Actualitate-Interna România are capacitatea să teste 55.000 de persoane zilnic, dar nu există cerere

România are capacitatea să teste 55.000 de persoane zilnic, dar nu există cerere

scris de Misu Andrei
83 afisari

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că România are o capacitate de testare de 54-55.000 de teste pe zi, însă „nu a existat cerere”, pentru mai multe teste, în condițiile în care se fac cel mult 35.000 de teste zilnic.

Capacitatea nominală de testare este de 54.000 – 55.000 de teste şi, dacă există cerere, testarea se poate face până la această cifră, dar nu există cerere şi „se rostogolesc permanent aceleaşi neadevăruri pe această temă”, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

„Ziua Sfântului Apostol Andrei – şi 1 decembrie – Ziua Naţională – au fost zile libere. Se ştie că în zilele libere există o capacitate mai mică de testare. Noi am crescut capacitatea faţă de ziua de duminică, ziua cu cel mai mic număr de teste, în care se fac în medie statistic cam 10.000 de teste, noi am crescut la 15.000 – 16.000 de teste, deşi erau zile libere”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, capacitatea de testare a revenit imediat şi este permanent adaptată la solicitările care există.

„Există două tipuri de testare – testarea care se face la cerere, pe baza încadrării în definiţia de caz stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, şi testarea la cerere care se face contra cost, atunci când persoana care solicită testarea nu se încadrează în definiţia de caz. De regulă, noi am modulat capacitatea noastră, am crescut-o constant, în funcţie de nevoia de testare. Faptul că se fac 35.000, 37.000 de teste, 32.000, 33.000 de teste depinde în mare măsură şi de numărul persoanelor care solicită testarea şi care se încadrează în definiţia de caz. De la 36.000 – 37.000 de teste până la 54.000- 55.000 de teste – cât e capacitatea nominală, dacă există cerere pentru testare suplimentară, testarea se poate face. Nu a existat cerere. Permanent se rostogolesc aceleaşi neadevăruri, care nu au nicio legătură cu realitatea”, a susţinut şeful Guvernului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult