Acasa Actualitate-Interna România închide Centrul Rus de Cultură. Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE

România închide Centrul Rus de Cultură. Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE

scris de Misu Andrei
61 Afisari

Ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat, la dispoziția ministrului Afacerilor Externe, la sediul MAE, pentru a fi notificat cu privire la decizia autoritățile din România de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

Ambasadorul rus în România i-au fost aduse la cunoștință „situațiile repetate” în care Centrul s-a angajat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și adevărului istoric.

„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis „dezaprobarea fermă a părții române” față de „încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”.

Prin urmare, suspendarea activității Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Potrivit MAE, Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013. În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.

Centrul Rus, înființat după o întâlnire a lui Titus Corlățean cu Serghei Lavrov

Înființarea Centrului Rus de Știință și Cultură de la București a fost anunțată în anul 2013, în timpul unei vizite a fostului ministru de Externe Titus Corlățean la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său Serghei Lavrov, potrivit Digi24.

„În marja vizitei, au fost semnate două documente juridice interguvernamentale – Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la înfiinţarea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român de la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti şi Programul de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între cele două guverne – precum şi un document de cooperare la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe al României şi Federaţiei Ruse”, a anunțat Ministerul de Externe într-un comunicat pe 9 iulie 2013, în urma întâlnirii dintre Titus Corlățean și Serghei Lavrov, potrivit sursei citate.

1 comentariu

neacsum 21-02-2023 - 19:49

De ce nu posteaza MAE si care sunt actiunile care au dus la aceasta decizie? Sa stim si noi, sa ii infieram cu manie proletara.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult