Acasa Actualitate-Interna România și-a umplut depozitele de gaze, dar nu ajung dacă iarna e grea

România și-a umplut depozitele de gaze, dar nu ajung dacă iarna e grea

scris de Misu Andrei
80 Afisari

Noul interconector de gaze Grecia-Bulgaria, pus în fguncțiune la 1 octombrie, ne-ar putea scoate din impas, dar țara noastră nu a semnat deocamdată niciun contract de import prin acest coridor.

Depozitele de gaze ale României sunt umplute în proporție de 97,75% din capacitatea totală de înmagazinare, respectiv 3 miliarde de metri cubi, potrivit informațiilor furnizate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar această cantitate ar putea fi insuficientă în situația unei ierni geroase, cum a fost cea din 2012.

Dacă vom avea noroc de o iarnă blândă, dacă va bate vântul, dacă va ploua, dacă se vor mai închide mulți consumatori – pe fondul problemelor economice dificile – și dacă gazele, foarte scumpe din import, vor continua să ajungă și la iarnă în România, doar atunci vom avea gaze pentru toți consumatorii în iarna următoare”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în ultima sa analiză privind Securitatea Aprovizionării cu Energie în iarna următoare.

Expertul în energie a explicat că depozitele de înmagazinare au fost concepute pentru a îndeplini trei funcționalități: necesitatea comercială licit-speculativă (achiziția de gaze vara, când sunt mai ieftine, pentru a putea fi utilizate iarna, când sunt mai scumpe), necesitatea tehnologică (asigurarea continuității producției necesită depozitarea gazelor pentru perioada în care nu este cerere) și volatilitatea cererii (de a constitui o rezervă pentru perioada în care cererea este foarte mare).

Aceste funcționalități au determinat ca depozitele să nu fie gândite cu funcționalități strategice (doar în Ungaria există astfel de depozite), care să poată asigura aprovizionarea cu gaze pe perioada unei ierni în situația în care o sursă de aprovizionare cu gaze dispare. Adică nu au fost dimensionate astfel încât depozitele de gaze să poată să înlocuiască 100% gazele din Rusia. Conform Bloomberg, depozitele de gaze din Europa, la gradul de încărcare de astăzi, pot acoperi cererea de gaze doar pentru două luni și jumătate, în scenariul lipsei totale a livrărilor din Rusia și al unei ierni similare cu iarna 2021/2022”, a explicat Chisăliță.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult