Acasa Actualitate-Interna România va primi 52 de milioane de euro de la UE pentru achiziționarea de trenuri electrice

România va primi 52 de milioane de euro de la UE pentru achiziționarea de trenuri electrice

scris de Misu Andrei
41 Afisari

Proiectul a fost aprobat, luni, de către Executivul comunitar.

Noile rame feroviare vor avea un impact pozitiv asupra întregii rețele de cale ferată din România. Sporirea frecvenței și a confortului călătoriilor, precum și stimularea utilizării trenurilor sunt importante pentru coeziunea teritorială și socială, facilitând accesul tuturor la locuri de muncă și la servicii publice. Acest lucru îmbunătățește sustenabilitatea transporturilor, contribuind astfel la tranziția verde. Politica de coeziune acționează împreună cu autoritățile române pentru a pune în aplicare obiectivele Pactului verde european.”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Introducerea acestor trenuri electrice de ultimă generație va îmbunătăți conectivitatea și confortul călătorilor și va reduce emisiile generate de transporturi.

Cu o capacitate de minimum 300 de călători pe tren, această investiție va îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor feroviare de pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate care leagă Bucureștiul de centre de activitate regionale precum Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Craiova, Petroșani și Suceava.

Autoritatea Română pentru Reforma Feroviară (ARF) a comandat, anul trecut, 37 de trenuri electrice Coradia Stream de la grupul francez Alstom, precum și servicii de mentenanță pentru o perioadă de 15 ani, contract în valoare totală de 2.421.771.878 lei, fără TVA. Termenul de livrare a primei rame este finalul anului 2023, furnizarea pachetului complet de 37 de rame fiind prevăzută până la finele anului 2024. Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat. Dezvoltate pentru piața europeană, trenurile Coradia Stream sunt echipate cu sistemul de control al traficului ERTMS Nivelul 2 și respectă atât standardele europene (EN), cât și Specificațiile tehnice de interoperabilitate (STI), fiind capabile să funcționeze pe toate principalele sisteme europene de alimentare cu energie. Viteza maximă a trenurilor va fi de 160 km/h.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult