Acasa Actualitate-Interna Se amână tăierea sporurilor bugetarilor. Pensiile vor fi înghețate până în 2022

Se amână tăierea sporurilor bugetarilor. Pensiile vor fi înghețate până în 2022

scris de Misu Andrei
182 Afisari

Guvernul este așteptat să adopte în ședința de miercuri ordonanța de urgență promisă de premierul Cîțu privind unele măsuri bugetare, dar aceasta nu o să prevadă eliminarea sporurilor bugetarilor, așa cum s-a acreditat în spațiul public chiar de către premier și liderii Coaliției. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că s-a decis amânarea unei decizii în privința sporurilor pentru că este nevoie de o analiză a impactului pe care îl va avea tăierea acestora asupra salariilor bugetarilor fără funcții de execuție. O decizie va fi luată peste câteva luni, posibil printr-un proiect de lege care să modifice din nou Legea salarizării. 

Ordonanța de urgență care va fi adoptată miercuri prevede doar eliminarea sporului Covid de 30% din salariu pe care îl primesc angajații prefecturilor, eliminarea tichetelor de vacanță pe anul 2021, reducerea subvențiilor pentru transportul studenților – nu eliminarea acestora, ci o reducere cu 50%, ca urmare a protestelor organizațiilor studențești.

Totodată, prin același act normativ se va îngheța punctul de pensie până la 1 ianuarie 2022. Pensiile nu vor crește anul acesta, în ciuda opoziției UDMR în cadrul Coaliției.

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat de altfel luni, după ședința liderilor Coaliției, că nu vor crește pensiile până la 1 ianuarie 2022. Tot el a anunțat și că este nevoie de modificarea legii salarizării pentru a se putea renunța la sporurile bugetarilor.

Liderii Coaliției au mandatat-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii, să realizeze până la 1 martie o analiză a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor, pentru că, după discuțiile în cadrul guvernului, s-a ajuns la concluzia că este posibil ca prin eliminarea globală a sporurilor să aibă de suferit bugetarii fără funcții de execuție din anumite sectoare de activitate, în timp ce alții să fie favorizați.

Premierul Cîțu și miniștrii au creat în ultimele zile impresia că Guvernul va elimina aceste sporuri, 50 dintre ele fiind dezvăluite, marți, de către fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru. Este vorba despre sporuri pentru munca la domiciliu, sporuri pentru folosit calculatorul, sporuri de periculozitate în instituții precum Curtea de Conturi, sporuri de păstrarea confidențialității în cazul judecătorilor etc.

Luni, întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, premierul Câțu spunea: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”.

Cu două zile înainte, sîmbătă, același premier anunța eliminarea sporurilor bugetarilor prin legea bugetului pe 2021.

Ce sporuri primesc angajații de la stat în Româniadin datele identificate până-n acest moment, cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei şi a anunțat că urmează ca, cel mai probabil de luni, să fie puse în dezbatere publică modificările avute în vedere în acest sector. Întrebat când ar putea apărea o decizie legată de sporurile bugetarilor şi mai exact de sporurile prefecţilor care sunt în continuare în plată, Cîţu a spus: „La buget, bineînţeles, şi multe dintre ele vor dispărea”.

1 comentariu

?????? 11-02-2021 - 02:06

@ & Cu referire la reglementările din legislația românească și cea europeană, probabil că legea bugetului nu ar trebui votată în parlament , pentru ca parlamentul să nu voteze încălcarea altor legi pe care parlamentarii le-au inițiat și votat anterior, ? Sunteți de părere că aceia care intenționează să voteze legea bugetului cu reglementările și indicatorii anunțați ar fi firesc să voteze mai întâi abrogarea unor articole de lege pe care votarea actualei legi ar bugetului le-ar încălca, ?
Sunteți de părere și că președintele ar putea să respingă legea bugetului pentru anul 2021 dacă încalcă articole din alte legi, ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS