Acasa Actualitate-Interna Ședință importantă la BNR privind dobânda-cheie

Ședință importantă la BNR privind dobânda-cheie

scris de Misu Andrei
48 afisari

Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Centrale se întâlnesc în ședință, luni, iar analiștii se așteaptă să decidă creşterea dobânzii de politică monetară în condiţiile majorării inflaţiei în România, dar şi în Europa şi în întreaga lume. O nouă majorare a dobânzii cheie va trage în sus și celelalte dobânzi, atât la credite, cât și la depozite.

Ultima decizie de creștere a dobânzii cheie a fost luată pe 9 noiembrie. Atunci Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25% la 1,75%. Abordarea șefilor de la BNR a fost una prudentă. Analiştii de pe piaţa financiară anticipau atunci o majorare de cel puţin 0,50% a dobânzii cheie.

Luni, Banca Centrală ar putea anunța o nouă majorare a dobânzii de politică monetară, lucru pe care băncile centrale din regiune l-au făcut și ele, în lupta cu inflația cauzată de majorarea tarifelor din zona de energie și de creșterea prețurilor industriale.

Unii economiști se așteaptă ca dobânda cheie să atingă nivelul de 3% până la jumătatea acestui an în condițiile în care BNR se așteaptă ca inflația să ajungă chiar spre un 8,6% în aprilie.

Decizia Băncii Centrale va avea impact în piață, ducând la creșterea celorlalte dobânzi.

Deja asistăm la o scumpire a creditelor

Ratele dependente de ROBOR se apropie de valoarea de dinainte de pandemie, de acum doi ani. Ele au crescut cu 18% față de acum 6 luni și cu 14% față de acum un an.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este acum 3,05%.

Dacă va ajunge la 3,5% rata la un credit în valoare de 225.000 lei luat pe 30 ani va crește cu circa 5%. O creștere mai mare, până la 4% va duce, însă la o majorare a ratei cu 24%.

Ratele dependente de IRCC, adică pentru creditele luate după mai 2019, au scăzut cu 8% față de acum un an.

Pentru același credit, o creștere a IRCC până la 2, respectiv 2,5%, ar duce la o creștere a ratei cu circa 10%, respectiv 16%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult