Acasa Actualitate-Interna Senatul american a ratificat noul tratat START

Senatul american a ratificat noul tratat START

scris de M.A.
3 afisari

Senatul american a ratificat miercuri noul tratat de reducere a arsenalului nuclear strategic încheiat cu Rusia şi l-a trimis preşedintelui american Barack Obama pentru promulgare, informează agenţiile internaţionale.

Votul din Senat a fost de 71 la 26, depăşind cele două treimi necesare pentru ratificarea noului tratat START, după mai multe săptămâni de negociere cu republicanii, transmite Agerpres. Ratificarea tratatului semnat la 8 aprilie 2010 de Barack Obama şi de omologul său rus Dmitri Medvedev reprezintă o importantă victorie legislativă şi de politică externă pentru preşedintele american. Victoria intervine la mai puţin de două luni după eşecul înregistrat de democraţi în alegerile legislative de la 2 noiembrie. Vicepreşedintele american Joe Biden a prezidat Senatul la momentul votului de miercuri, el participând intens la eforturile Casei Albe din ultimele săptămâni de a-i convinge pe republicani să voteze pentru ratificarea tratatului. START (acronim în engleză pentru Tratat de reducere a armelor strategice), prevede un maxim de 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare ţară semnatară, respectiv o reducere de 30% în raport cu 2002. Textul mai prevede şi reluarea verificărilor reciproce ale arsenalelor nucleare ale celor două superputeri, întrerupte la finalul lui 2009.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult