Acasa Actualitate-InternaSocial Șoferii plǎtesc mai mult pentru amenzi din 1 iulie

Șoferii plǎtesc mai mult pentru amenzi din 1 iulie

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Punctul de amendă pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie a crescut, de marţi 1 iulie, de la 85 la 90 de lei, reprezentând 10% din salariul minim brut pe ţară, care a fost majorat, de la aceeaşi dată.

Șoferii plǎtesc mai mult pentru amenzi din 1 iulie

Conform prevederilor legale, un punct de amendă pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie reprezintă 10% din salariul minim brut pe ţară. Astfel, din 1 iulie, odată cu creşterea salariului de bază minim brut pe ţară, a fost majorat şi punctul de amendă cu 5 lei, ajungând la 90 de lei. Codului Rutier prevede ca amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.

Contravenţiile sunt împărţite în clase de sancţiuni, cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Astfel, şoferii pot primi între două şi 20 de puncte-amendă. În cazul persoanelor juridice, pot fi date între 21 şi 100 de puncte-amendă.

Cele mai mici amenzi sunt date, printre altele, pentru nesemnalizarea la schimbarea direcţiei de mers, nepurtarea centurilor de siguranţă, nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, iar cele mai mari pentru deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasa pe vehiculele care nu au acest drept, nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor, transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor, staţionarea neregulamentară pe drumurile publice în condiţii de vizibilitate redusă.

De asemenea, potrivit mediafax, cele mai mari amenzi, la care se adaugă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, sunt date şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie infracţiune, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborate ori în curs de coborare sau când semnalele cu lumini roşii şi sonore sunt în funcţiune, depăşirea cu mai mult de 50 de kilometri pe oră a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult