Acasa Actualitate-InternaSocial “Austeritate”, cuvântul-cheie al anului 2010

“Austeritate”, cuvântul-cheie al anului 2010

scris de B.C.R
0 afisari

“Austeritate” este cuvântul-cheie al anului 2010, conform versiunii online a dicţionarului american Merriam-Webster, relatează AP, citat de Agerpres. Acest substantiv datează din secolul XIV. Este folosit pentru a desemna regimul de reducere a cheltuielilor publice. Anul acesta, conceptul a devenit deosebit de important pe fondul situaţiei dificile economice din Grecia.

În special, cuvântul “austerity” şi sintagma “austerity package” (pachet de austeritate) au fost cel mai des folosite de mass-media de limba engleză pentru a desemna evantaiul de măsuri economice adoptat de autorităţile elene pentru a combate criza în care a plonjat ţara.

Printre cele zece cele mai populare cuvinte în 2010, în versiunea dicţionarului Merriam-Webster, se regăsesc “moratorium”(interdicţie temporară), “socialism” şi “bigot”.

“Interdicţie” a ajuns şi el în această categorie de cuvinte-cheie în urma accidentului în care a fost implicată platforma BP în Golful Mexic. Drept urmare, preşedintele Barack Obama a anunţat moratoriu la forările de petrol în unele zone.

Vârful de popularitate al cuvântului “socialism” a coincis cu dezbaterile privind reforma sistemului sanitar din SUA. S-a bucurat de succes şi cuvântul “shellacking” prin care Obama a caracterizat pentru democraţi rezultatul alegerilor din luna noiembrie în Congresul SUA.

De regulă, lingviştii selectează cuvintele-cheie în baza numărului de căutări în versiunea online a dicţionarului Merriam-Webster.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult