Acasa Actualitate-InternaSocial 1 Decembrie. Sindicatele cer zi liberă pentru toţi angajaţii

1 Decembrie. Sindicatele cer zi liberă pentru toţi angajaţii

scris de M.A.
11 afisari

Sindicatele cer zi liberă pentru toţi angajaţii, de 1 Decembrie. Sindicaliştii spun că Ziua Naţională a fost mereu o zi lucrătoare obişnuită pentru angajaţii din comerţ, beneficiul constând în sporuri salariale simbolice.

1 Decembrie. Sindicatele cer zi liberă pentru toţi angajaţii

1 Decembrie. Sindicatele cer zi liberă pentru toţi angajaţii (foto: turdanews.net)

Confederaţia „Cartel Alfa” şi Federaţia Sindicatelor din Comerţ cer ca 1 Decembrie să fie zi liberă pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru cei care lucrează în comerţ, iar acest drept să fie din 2013 expres prevăzut în lege, ca o obligaţie, nu ca o opţiune pentru angajator. Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” şi Federaţia Sindicatelor din Comerţ solicită ca Ziua Naţională a României să fie respectată de toate companiile multinaţionale şi naţionale din România şi implicit să fie respectat dreptul lucrătorilor de avea zi liberă.

Totodată, sindicaliştii cer ca acest drept să nu fie o opţiune, ci o obligaţie pentru angajator, cu atât mai mult cu cât în comerţ sunt respectate doar trei zile libere pe an din cele 12 zile libere legale acordate în România, transmite Mediafax.

„Până în anul 2010, companiile multinaţionale din sectorul comerţ au avut o atitudine care a rămas în limite decente faţă de sărbătorile legale şi faţă de angajaţi, magazinele rămânând închise trei zile pe an, respectiv 1 ianuarie, prima zi de Paşte şi prima zi de Crăciun. Dar niciuna dintre aceste companii nu a respectat Ziua Naţională a României, ceea ce încalcă prevederile art.139 din Codul muncii, privind sărbătorile legale. Pretextul angajatorilor din comerţ a fost acela că, în domeniu, concurenţa este acerbă, deşi această chestiune a concurenţei dispare de la sine dacă toate companiile din comerţ ar accepta să respecte ziua legală liberă de 1 Decembrie„, se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” şi Federaţiei Sindicatelor din Comerţ.

4 comentarii

Tom Cc 28-11-2012 - 10:11

Supermarketurile din Romania sa aiba programul de lucru ca in tarile de origine !!! Billa a avut deschis magazinele in ziua de Paste !! Cred ca marea majoritate a supermarketurilor din Romania sunt conduse de pagani !!! sa vedeti ce program au supermarketurile in tarile UE ,mergeti in Austria ,Italia ,Franta ori Germania !!! Acolo patronii respecta sarbatorile religioase sau nationale !!!

BULA 28-11-2012 - 11:52

Pai vrei sa fie avantajati arabetii care au deschis pravalii in cartierele sarace ? Astia tin magazinele deschise si in zilele de Craciun si de Paste. Pentru noi e bine, ca avem de unde sa cumparam paine si ce ne mai trebuie de sarbatori.

Tom Cc 28-11-2012 - 20:03

un om calculat isi face cumparaturile cu 2-3 zile inainte de „marea inghesuiala ” de Craciun ,anul nou etc !!

Elena 28-11-2012 - 15:38

Lucrez in comert de 5 ani si este foarte stresant cand nici macar de ziua nationala nu pot sa ma bucur alaturi de prieteni si familie… sau de ziua muncii,de 1 mai, cand la fel toate mall-urile sunt deschise pt oameni care ies sa se plimbe mai mult, nici macar sa cumpere…va zic eu ca aceste zile sunt cu vanzari mici, si nimeni nu ar da faliment daca ar fi zile libere…dimpotriva, -ar face niste oameni fericiti…AR TREBUI PROPUSA ZI LIBERA OBLIGATORIU SI ZIUA DE 1 MAI!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult