Acasa Actualitate-InternaSocial 24 ianuarie 1859 – Cum este celebratǎ Ziua Unirii Principatelor Române

24 ianuarie 1859 – Cum este celebratǎ Ziua Unirii Principatelor Române

scris de Z.V.
3 afisari

Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire, aşa cum este cunoscut momentul de la 1859, va fi marcat astăzi în toată ţara, prin ceremonii religioase şi militare, depuneri de coroane sau spectacole.

24 ianuarie 1859 – Cum este celebratǎ Ziua Unirii Principatelor Române (foto:ziaruldeiasi.ro)

Ca în fiecare an, centrul evenimentelor este orașul Iaşi, unde primăria a anulat spectacolul folcloric din Piaţa Unirii, în semn de respect faţă de victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Programul manifestărilor din Piaţa Unirii, exceptând într-adevăr spectacolul de debut, a rămas, în fapt, acelaşi, cel stabilit cu începere de la ora 11:00, potrivit Radio România Actualităţi.

Atunci, odată cu prezentarea onorului şi intonarea Imnului naţional, vor începe festivităţile, care includ un Te Deum închinat făuritorilor Unirii, urmat de alocuţiunile oficialităţilor locale şi centrale şi de momentul de depunere a coroanelor de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Parada militară şi Hora Unirii vor încheia ceremonialul. De subliniat însă că o slujbă religioasă va fi oficiată şi la mormântul domnitorului de la Biserica Trei Ierarhi, unde de asemenea vor fi depuse coroane de flori.

Cât priveşte participanţii, şi-au anunţat prezenţa preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi vicepremierul Liviu Dragnea, numeroşi parlamentari, reprezentanţi ai mai multor partide, precum şi numeroase personalităţi ale vieţii culturale, alături de mulţimea de oameni care în mod tradiţional la 24 ianuarie ajunge în Piaţa Unirii pentru a sărbători evenimentul de la 1859. Premierul Victor Ponta a anunțat vineri, 24 ianuarie, cǎ nu va mai participa la manifestările de la Iaşi, nu vor insa lipsi din tabloul zilei fasolea cu cârnaţi şi vinul fiert, fiind pregătite 10.000 de astfel de porţii pentru tot atâţia doritori.

35 comentarii

pathfinder 24-01-2014 - 11:07

Pai daca Ponta nu se duce atunci sa mearga Basescu.
Daca lipsesc amandoi e semn de nesimtire.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 24-01-2014 - 17:56

PSD a adus membri de partid din alte județe pentru a-l aplauda pe Ponta la Focșani. Copiii sunt ținuți, de două ore, în frig și li se pun în mâini pancarte anti-Băsescu

In jurul orelor 14.00 centrul Focșaniului a fost împânzit de autocare cu numere de Galați și Brăila. Toate pline cu aplaudaci aduși de liderii PSD să asiste la discursurile lui Victor Ponta din Piața Unirii din municipiul din Vrancea. Din cei 700 de susținători PSD, în jur de 500 sunt din alte județe din zona de Est a țării.

„Erau oameni de tot felul aduși, probabil fără servici. Toți erau duși cu autocare venite în special din Galați, mai puține din Brăila. Din ele coborau oamenii cu pancarte de susținere a PSD”, ne-a relatat un cititor al Evenimentului Zilei.

Pentru a-și susține relatarea, bărbatul ne-a trimis și înregistrări video cu susținătorii PSD aduși cu autocarele din alte județe ca să-l aplaude pe Victor Ponta.

O parte din autocare aparțin companiei de transport persoane Gegi din municipiul Tecuci, județul Galați. Societatea este patronată de Lucian Gegi, un om de afaceri apropiat PSD.

Elevi, ținuți în frig cu pancarte cu „Jos Băsescu” în mâini

Totodată, acesta ne-a mai semnalat că la ceremoniile din centrul Focșaniului sunt aduși și copii de la școlile din oraș care au fie pancarte de susținere a lui Ponta sau cu „Jos Băsescu”. „Nu înțeleg disperarea lor de au ajuns să-și bată joc de copii, ce au cu ei de îi obligă să strige jos sau sus cineva. Își bat joc de copiii noștri, în loc să-i lase în pace sau să-i sprijine”, ne-a mai spus, nervos, focșăneanul.

Relatarea cititorului Evz este confirmată chiar de contul baronului PSD de Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a postat pe facebook poze cu elevi la manifestarea din Piața Unirii.

Alături de premierul Victor Ponta la eveniment vor participa şi vicepremierul Liviu Dragnea, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Dan Nica, dar și ambasadorul Ciprului în România, Kalliopi Avraam. Curtea Constituțională va fi reprezentată de judecătorii Toni Greblă și Petre Lăzăroiu, informează Agerpres.

pathfinder 24-01-2014 - 18:05

„Elevi, ținuți în frig cu pancarte cu “Jos Băsescu” în mâini”?????
Tu-le mama lor de comunisti imputiti!

Titircă Inimăbună 25-01-2014 - 19:45

despre ROMANUL INFAM BASESCU nu pot spune decat TU-L IN FLOTA PA MASA caci vazant Rosia si vazand Pungestiul, nu a lasat democratia la o parte sa cheme oamenii la manifestatii, si dovedindu-se prin numar aceasta forma de referendul, sa-i si aresteze si impuste pe Ponta, Zgonea si cei cativa zece-douazeci de talhari din parlament care au favorizat in mod criminal, si apoi sa organizeze alegeri libere.

Asa se cadea! Mai ales dupa referendumul cu reducerea.

urbos 24-01-2014 - 18:16

Aha, cititoru EVZ! Hahahahahaha!
Du-te ba-n mortii ma-tii! Hahaha!

UnUL 24-01-2014 - 18:58

Sigur, vită, tu nu crezi decât ce spune Mircea Badea. Ce nu spun Gâdea și Badea nu există.

Ad 25-01-2014 - 19:36

Teatru tv . In fapt nimeni nu vrea sa-l dea jos pe Basescu pentru ca oricand puteau sa il dea jos. Tot circul asta e facut ca sa nu repete experienta taranistilor din perioada CDR si sa ramana la un scor acceptabil . Oricum gasesc ca e stupid sa imi mai folosesc dreptul la vot si sa votez un regim fascist oricare ar fi el .

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 24-01-2014 - 17:58

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen al apelului lui Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul fraudării Institutului de Cercetări Alimentare, data de 7 martie 2014. Dan Voiculescu riscă până la 12 ani de puşcărie dacă va fi găsit vinovat în faza de apel a procesului de corupţie privind privatizarea ICA.

Procurorii anticorupţie susţin că preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), ar trebui pedepsit sever pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Prejudiciul este uriaş

DNA a declarat apel împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, prin care Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. „Prin pluralitatea infracţiunilor comise s-a produs o pagubă materială uriaşă bugetului public”, au explicat procurorii. În această afacere imobiliară, statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro.

Procurorii mai arată că limitele de pedeapsă în cazul infracţiunii de spălare de bani, pentru care a fost găsit vinovat Voiculescu, sunt între 3 şi 12 ani.

pathfinder 24-01-2014 - 18:04

12 sa fie!

Titircă Inimăbună 25-01-2014 - 19:56

12, dar cu schepsis, nu asa…

UnUL 24-01-2014 - 18:59

Poate fi și 11 ani și 12 luni !

Titircă Inimăbună 25-01-2014 - 19:53

PTIU BASESCU, PTIU !!!

Vazant Rosia si vazand Pungestiul, nu ai lasat democratia _ CARE SI ASA FUSESE UCISA IN PARLAMENT _ la o parte sa chemi oamenii la manifestatii, si dovedindu-se prin numar aceasta forma noua de referendul, sa-i si arestezi si impusti pe Ponta, Zgonea si cei cativa, caci asa se impunea dupa incalcarea Constitutiei si a referendului de reducere.

HUO !
LATIFUNDIARU !
VANDUT CLASEI CONDUCATOARE !

Antibasistul 25-01-2014 - 20:48

Basescu a prejudiciat statul roman, in dosarul flota, cu 300 milioane de $!!!!!!!!!!!!

UnUL 25-01-2014 - 20:50

Ăsta-i prejudiciul pe care l-ai stabilit tu?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-01-2014 - 20:55
- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-01-2014 - 20:53

Stai tu dreaq la adapost , ca umbla Piedone sa stranga hommlesi sa nu inghete pe strazi, bagabontule !

UnUL 25-01-2014 - 21:03

Ultima expertiza in dosarul Flota releva un prejudiciu zero de pe urma vinzarii navelor. Autorii primei expertize sint anchetati penal pentru „exercitarea fara drept a unei profesii“. Dosarul Flota, care privea vinzarea a 15 nave din patrimoniul Petromin, este pe cale de a fi clasat, intrucit ultima expertiza tehnico-financiara comandata de DNA si finalizata in 24 septembrie constata un prejudiciu zero in urma acestor tranzactii. In acest dosar sint acuzate 80 de persoane, printre care si presedintele Traian Basescu. Prima expertiza, realizata in urma inceperii urmaririi penale, in 2002, constata pierderi de peste 300 de milioane de dolari. Prejudiciul ar fi constat in diferenta dintre valoarea reala a celor 15 nave si pretul la care au fost vindute. Prefectul de Constanta, Danut Culetu, fost membru in CA al Petromin, invinuit in dosarul Flota, a explicat pentru Cotidianul de unde ar proveni eroarea primei expertize. „Cei doi experti au trecut doar valoarea de inventar a navelor, fara a scadea din aceasta deprecierea cauzata de uzura (toate vasele erau vechi), creditele cu care erau impovarate sau valoarea contractelor de shipping in derulare la data vinzarii“, a spus Culetu. Noua expertiza a luat in calcul preturile pietei din momentul vinzarii si s-a constatat ca navele nu au fost subevaluate. Mai mult, cei doi autori ai primei expertize, inginerul Ion Filimon si contabila Nina Cornatiu, sint urmariti penal in dosarul nr. 483/P/2006 de Parchetul Tribunalului Constanta. „Cornatiu si Filimon sint urmariti penal pentru abuz in serviciu, intrucit si-au exercitat profesia fara drept“, a declarat pentru Cotidianul procurorul Adina Florea, purtatorul de cuvint al Parchetului Constanta. Infractiunea lor ar consta in faptul ca nu erau acreditati pentru astfel de expertize, iar dosarul s-a constituit dupa ce unul dintre acuzatii din dosarul Flota a sesizat penal DNA, care a declinat cauza in favoarea Parchetului Constanta

Citeste mai mult pe: http://stiri.acasa.ro/social-125/dosarul-flota-se-intoarce-impotriva-initiatorilor-79787.html#ixzz2rTgFsobQ

urbos 25-01-2014 - 21:16

Prejudiciu zero scos din burta creierilor putrezi ai lui Morar, sluga Kiorului. Ce dovada mai evidenta de mafie si de regim dictatorial, se paote gasi, daca nu spalarea in felul asta ridicol si fatis, a excementului infractor care este lepadatura securista Basescu aflata ilegal la Cotroceni?
Cat de embecil si ticalos trebuiea sa fii ma bosorog blestemat sa vii cu mizeria asta pe post de argument? Sa-ti moara copii!

UnUL 25-01-2014 - 21:20

Părerea ta și a lui Gâdea.

urbos 25-01-2014 - 21:25

Cine-i Gadea ma lepra?
Eu ii stiu pe infectii astia, viermi limbisti, lepadaturi care nu produc nimic si care d-aia stau pe banii Kiorului, ca nu se uita nici DRACU al ei:
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-16445258-scrisoare-peste-130-jurnalisti-protesteaza-fata-practicile-degradante-din-presa.htm
Cu astia ar trebui facuta padure de tepe. Si dat foc!

UnUL 25-01-2014 - 21:28

Buboșel, vezi că te-ai isterizat, Rudotelul, repede!

remi 25-01-2014 - 21:33

7,4 milioane vrasc Kiorul si regimul lui.
AMR 11 luni si restul zile.

UnUL 25-01-2014 - 21:54

„Vrasc” sau „vreasc”, Remi? Iar prostia aia cu 7,4 milioane nu o mai repeta că ești de râsul curcilor. Oricine știu că nu au fost mai mult de 4-5 milioane, restul voturilor fiind „mânărite”.

Antibasistul 25-01-2014 - 21:21

Expertiza mincinoasa a lui D. Morar!
PREJUDICIUL REAL E 300 MIL.$!

UnUL 25-01-2014 - 21:23

Morar nu face expertize; de asta se ocupă experții financiari.

UnUL 25-01-2014 - 21:30

Foaie verde păducel
Lumea-mi spune Bășinel
Foaie vede foi de nuc
Sunt și tont sunt și năuc
Și mă bag mereu în vorbă
La fel ca musca în ciorbă
Tot ce spun e-un mare fâs
Și mă fac mereu de râs.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-01-2014 - 21:38

Folclor sanatos de ….nobil blazonat
Textele sant de …traktorist ,
Leit-motivul ;Frunza verde , loboda ,
PLm e …sloboda !

UnUL 25-01-2014 - 21:46

REMEMBER:
Eu sunt savant și gânditor
Și gentleman și om de lume;
Parpanghel mi-am ales ca nume
Și-arunc gunoi grămezi pe for.

Eu Lord mă cred și mă proclam
De glasu-mi tremură Carpații
Mă cred mândria astei nații,
Nicio rușine eu nu am.

Bolnavi eu vindec cu toptanul:
Așa e, nu mă țin de glume
Și-apoi la gură eu fac spume
Și-n Băse dau cu bolovanul.

Politica n-o înțeleg,
Idei puține am, dar fixe,
Fac fraze tâmpe și prolixe,
Vânt seamăn și furtuni culeg.

Mă cert mereu cu cine-apuc
Și-arunc gunoi în PeDeLeu
În ură sunt leu-paraleu
Deși mereu par cam năuc.

Fac și poeme la grămadă
Cu rimă tâmpă, ritm nărod
În care îi târăsc prin glod
Pe cei din dușmana armadă.

Detest, urăsc, sunt mitocan
Mânuși îmi pun doar în spital.
În rest, mă port ca un șacal
Insult, înjur ca pe maidan.

Acesta sunt, vă place-ori ba,
Dar decât toți sunt mai presus;
Să n-am dreptate e exclus
Și-o spun cu vorbe de hazna.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-01-2014 - 21:58

Pariu

Prin prezenta lansez o provocare. Invit pe oricine, cu lipici pe buze pentru curu’ chiombalaului, sa se bage la un pariu. Eu sustin ca basescu cel nebun si hot nu va mai intruni CSAT-ul , hat, de aici incolosa, pentru ca Victor Ponta sa nu-i poata cere demisia lui Opris!
Ati auzit pupinbasistii? Care te bagi, ba?

sursa GENIALUL de la Malul Mari

UnUL 25-01-2014 - 22:01

”Genitalul”, nu Genialul”.

UnUL 25-01-2014 - 22:03

„GENIALUL de la Malul Mări (corect : genitiv „MĂRII”, cu 2 i!)

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-01-2014 - 22:10

Vezi daca te-ai FARDAT cu FLEGMOANELE
ciuhabului !

Pari , COERENT , interpretezi cu mintea ta de imbecil !

Esti aproape reevaluat , chiar daca ti-ai vandut , TATAL !

Sa-ti fie tie bine !
OTREAPA basista !

UnUL 25-01-2014 - 22:43

☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺☻☺!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-01-2014 - 21:42

PREJUDICIU ZERO !

Au vandut F L O T A peste 300 de Vapoare si

Prejudiciu este …ZERO pt . basescu !

PENTRU HOTZIE se PLATESTE !

George 25-01-2014 - 20:26

Toata clasa politica este corupta.Nu ai pecine sa mai alegi.Ar trebui sa iesim in strda sa-i dam jos,sa fie alegeri anticipate generale si sa alegem tineri ,bine pregatiti si ne corupti.Avem si in prezent tineri in parlament si in guvern dar cine sunt?Sunt copii hotilor si securistilor,ce au condus tara de 24 de aniIn prezent guvernul Ponta apara pe toti puscariasii…Sa le fie rusine..
HAI SA-I DAM JAS PE ACESTI HOTI…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult