Acasa Actualitate-InternaSocial 6 august – Ziua Minerului

6 august – Ziua Minerului

scris de Laurentiu Banches
44 afisari

Minerii din toate bazinele carbonifere ale țării comemorează, la 6 august, minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929.

6 august – Ziua Minerului (Foto:electronics.howstuffowrks.com)

Această grevă din 1929 a fost prima mare acțiune colectivă de protest a muncitorilor, din timpul crizei economice (1929-1933). Obiectivele protestatarilor au constat în obținerea unor condiții de muncă mai bune, echipamente de protecție, salarizare mai bună și acordarea unor facilități muncitorilor din subteran și familiilor acestora, care să le asigure supraviețuirea. Greva a degenerat însă în numeroase acte de violență, în urma cărora au fost uciși peste 20 de muncitori și mulți alții au fost răniți.

De atunci, ziua de 6 august a devenit oficial Ziua minerului, având semnificația comemorării victimelor care s-au jertfit în luptele pentru obținerea unor condiții de muncă și viață mai bune. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult