Acasa Actualitate-InternaSocial 700.000 de hectare de teren trebuie impadurite impotriva calamitatilor

700.000 de hectare de teren trebuie impadurite impotriva calamitatilor

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.Romania trebuie sa impadureasca, in perioada urmatoare, circa 700.000 de hectare de teren care nu mai pot fi utilizate in agricultura, din cele peste trei milioane de hectare de teren calamitat, ceea ce reprezinta o treime din terenul arabil al Romaniei, sustin specialistii, citati de Agerpres.


”La ora actuala, avem circa trei milioane de hectare de teren calamitat, o treime din terenul arabil, iar solutia pentru redresarea suprafetei sau protectia mediului o reprezinta plantarea a circa 700.000 de hectare de padure, care va avea rolul de a proteja solul impotriva inundatiilor si a altor fenomene, dar si rolul de retinere a CO2, principala sursa de poluare”, a declarat joi, secretarul general al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti, Marian Ianculescu.
El a precizat ca una dintre explicatiile producerii alunecarilor de teren, a desertificarii sau chiar a agravarii unor fenomene meteorologice o reprezinta masiva defrisare care a avut loc dupa anii “90 in padurile Romaniei.
”Au fost defrisate paduri, fara a mai fi impadurite. Ca efect al retrocedarilor, au fost defrisate in jur de 70.000 – 80.000 de hectare, iar taierile in delict si modul ilegal de exploatare a dus la rarirea padurilor pe cateva sute de mii de hectare”, a precizat Ianculescu.

 

 

Acesta a spus ca Romania are, la ora actuala, 27 la suta din suprafata totala impadurita, dar trebuie sa ajunga la 40 la suta, pentru a fi evitate inundatiile sau alunecarile de teren, dar si cresterea poluarii.
Ianculescu a comentat si intrarea unor companii private pe piata romaneasca, societati care vor sa cumpere suprafete de padure pentru a vinde astfel lemnul catre firmele locale de mobila: “Acum, orice firma poate cumpara, dar trebuie sa respecte amenajamentul forestier, adica o carte funciara a padurii, daca vreti, care spune exact cat trebuie taiat, ce trebuie taiat si cand trebuie taiat. Nu se poate taia padurea dupa bunul plac, pentru ca este infractiune. Obligatia de a gestiona modul in care este tratata suprafata de padure a Romaniei revine ocoalelor silvice si inspectiilor teritoriale din subordinea Ministerului Mediului”
Ministerul Mediului si Padurilor va investi peste 50 milioane de euro pentru impaduriri, in 2010, fata de o suma nesemnificativa, in 2009, a anuntat, recent, ministrul de resort, Laszlo Borbely. Stoparea declinului suprafetelor impadurite si extinderea acestora la 30 la suta din suprafata Romaniei, in urmatorii trei ani, se afla printre prioritatile programului de guvernare 2009 – 2012. Programul prevede impadurirea terenurilor necorespunzatoare pentru agricultura si crearea de perdele forestiere de protectie pe cinci la suta din suprafetele agricole din zonele expuse secetei si desertificarii.
De asemenea, programul prevede si combaterea despaduririlor si taierii ilegale de masa lemnoasa prin perfectarea pachetului legislativ pentru reducerea taierilor ilegale de masa lemnoasa si infiintarea unei unitati pentru paza padurilor si a parcurilor naturale.

 

0 comentariu

Azazel 07-07-2010 - 14:40

Pai, daca Basescu ar avea asa ceva in intentie, ca sa directioneze cele 2 miliarde de euro spre Primaria Capitalei, si spre primarul ei, dr. Oprescu, cum poate fi invinuit ca ar dori sa puna mina pe bani? Nu dr. Oprescu ar pune mina pe ei? Unde-i vina atribuita lui Basescu? Eu cred ca daca primariile de sector ar fi desfiintate ar fi un lucru foarte bun pentru capitala Romaniei. Deja au aparut diferente mari intre sectoare, cum ar fi cele intre sectorul 6 si sectorul 1 sau 3. Eu nu am auzit de nici un mare oras, ca cel al Bucurestiului, care sa fie impartit pe sectoare. Bucurestiul trebuie sa aibe un singur primar si nu sase.

Viorica Ianc 07-07-2010 - 15:54

Parisul sau Budapesta. Pot spune ca in
Viena cu cele 23 de sectoare exista un fel
de independenta, economica, sociala si
politica. Si concurenta inspre bine.
Primarul este unul.
Diferenta exista intre 21, 10 si inca vreo
cateva…prolete. Centru (1) este al boga-
tilor (cultura, regim si plutocrati). 13,
14 – austrieci (bogati) vechi. 22, noii
inbogatiti.
Desi la prima vedere nu sunt prea mari
diferente, ieftine sunt 11 si 12.
Nu sunt fan PDL. Pentru Rosia Montana !
Dar daca trebuie sa se redica din personal
cu 6 primari mici pentru unul mare…nu
stiu cum se descurca socialistul asta de
aici 23 de …primarii mici !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult