Acasa Actualitate-InternaSocial 80% dintre romani cred in miracole, 50% sunt superstitiosi

80% dintre romani cred in miracole, 50% sunt superstitiosi

scris de Ziua Veche
2 afisari

Aproximativ 80% dintre romani sustin ca exista miracole ce nu pot fi explicate stiintific, iar circa jumatate sunt superstitiosi, potrivit raportului de cercetare „Publicul si stiinta”, coordonat de seful Catedrei de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, Lazar Vlasceanu, citat de Agerpres.


Potrivit cercetarii, prezentate vineri, in ceea ce priveste religia, 60% dintre respondenti si-au exprimat acordul cu privire la afirmatia conform careia „ne bazam viata prea mult pe stiinta si nu destul pe credinta”.

De asemenea, 4 din 5 romani cred ca exista miracole ce nu pot fi explicate de stiinta, iar 2 din 3 romani sunt de parere ca Biserica nu greseste niciodata in ceea ce spune.

Pe de alta parte, peste 50% dintre cei chestionati au fost partial de acord sau integral ca exista oameni posedati de diavol, iar 23% au sustinut ca stiinta greseste cand contrazice scrierile sfinte.

Studiul mai arata ca Romania se situeaza in primele locuri in Europa in ceea ce priveste increderea in para si pseudostiinte – precum horoscopul sau numerele norocoase. Astfel, 40% dintre romani considera ca zodia in care s-au nascut le influenteaza mult sau foarte mult personalitatea, iar aproape jumatate dintre ei sunt de parere ca rosul ii fereste de deochi si ca daca ii mananca palma stanga vor primi bani.

Cercetarea evidentiaza, de asemenea, ca aproximativ 80% dintre romani nu dispun de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ.

Peste jumatate (52%) dintre cei chestionati au raspuns ca „Pamantul se invarte in jurul Soarelui”, in timp ce 42% au precizat ca „Soarele se invarte in jurul Pamantului”. O parte importanta a respondentilor au optat pentru creationism (36%), considerand falsa afirmatia potrivit careia fiintele umane au evoluat din specii stravechi de animale.

Studiul mai releva ca numai la patru intrebari de cunoastere stiintifica din 13 s-au obtinut raspunsuri corecte din partea a peste 50% dintre cei chestionati, cele mai bune scoruri inregistrandu-se la intrebarile privind provenienta oxigenului – 89% au raspuns corect ca acesta este produs de plante – si peste 79% au indicat corect miscarea permanenta a continentelor.

Cercetarea mai arata ca nivelul informarii corecte in privinta riscurilor de sanatate depinde de tema abordata. Astfel, conform datelor obtinute cu privire la diabet zaharat, tuberculoza si cancerul de piele, cei chestionati au indicat raspunsul corect in proportie de 93%, respectiv 89% si 91%. Dimpotriva, 35% dintre respondenti au afirmat ca daca se bea apa dupa o persoana infectata cu HIV/SIDA este probabila infectarea.

Cercetarea a fost realizata in perioada iulie – septembrie 2009, pe un esantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani. Eroarea studiului este de plus/ minus 2,9%.

1 comentariu

Ileana Adriana Stan 09-02-2011 - 12:26

Miracolele autentice pot fi explicate stiitific. Insasi Creatia este un miracol careia i se subordoneaza celelalte. Dar nu trebuie sa minimalizam potentele noastre qvasi demiurgice de creare a propriului destin. Nu trebuie sa uitam ca Mesia e-n noi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult