Acasa Actualitate-InternaSocial A murit ADRIAN IOVAN. Cine a fost pilotul erou de la Cluj

A murit ADRIAN IOVAN. Cine a fost pilotul erou de la Cluj

scris de C.S.
28 afisari

Adrian Iovan, pilotul care a salvat viața majorității pasagerilor săi după ce a aterizat forțat în Munții Apuseni, în apropiere de Cluj, avea 55 de ani şi o carieră de zeci de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.

Adrian Iovan avea în spate o carieră de zeci de ani. (foto: citynews.ro)

Celebru pentru relația tumultuoasă cu creatoarea de modă Romanița Iovan, Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate. A început pilotoajul pe AN 2-uri. De-a lungul timpului, a stat la mansa mai multor tipuri de aeronave: IL 18, AN 24, BN 2 si, cel mai important, a pilotat marile Boeing-uri 737.

Pe Romanița Iovan a cunoscut-o în timpul unui zbor. Cei doi s-au căsătorit în iunie 2003, au divorțat în 2008 și au împreună un fiu, Adrian Albert. Pilotul avea şi o fiică, în vârstă de 27 de ani, dintr-o căsătorie anterioară.

Cuplul IOVAN a intrat în atentia presei în octombrie 2005, când Bogdan Iancu, un hot care a intrat prin efractie în locuinta acestora din Bulevardul Primaverii, a fost împuscat de Adrian Iovan.

După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.

Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Iovan a avut ultima convorbire cu turnul de control după ce a depăşit zona Sibiului, a declarat Aleodor Frâncu, președintele Romatsa. El a anunţat atunci că va coborî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii. Potrivit șefului Romatsa, Adrian Iovan este adevăratul erou de la Cluj, aterizarea forțată executată cu măiestria de care doar un profesionist de talia sa putea da dovadă încheindu-se cu un număr cât mai redus de victime.

„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului, a declarat preşedintele Romatsa.

Frâncu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

4 comentarii

Titircă Inimăbună 22-01-2014 - 01:14

ADRIAN IOVAN – un bou criminal. S-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, a dat de ele, de ce a continuat cretinul?

Titircă Inimăbună 22-01-2014 - 01:17

si de ce statea pe Primaverii, era pui de comunist, ori ce?
eu cred ca era ditamai psd-istu, pardon usl-ist cum se zice acuma, dar tot pcr e!

Titircă Inimăbună 22-01-2014 - 01:18

Familia Iovan trebuie sa platesca daune, asta e clar!

BULA 22-01-2014 - 07:02

Adevarul e ca l-a impuscat pe tiganul care venise s-o buleasca pe nevasta-sa, fara sa fie in legitima aparare. L-a sustinut bogatanimea, de n-a facut puscarie pentru crima.

Si nici nu era mare meserias in pilotarea avioanelor care zboara la mica inaltime (unde se manifesta din plin furia naturii), ca el si-a facut veacul pe turboreactoare care zburau la 10000 de metri altitudine, pe pilot automat, cu ceasca de cafea intr-o mana si cu cealalta mana pe „mansa”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult