Acasa Actualitate-InternaSocial A murit Elisabeta Polihroniade

A murit Elisabeta Polihroniade

scris de C.P.
28 afisari

Elisabeta Polihroniade, maestră internațională a șahului, a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, în urma unei lungi suferințe.

Elisabeta Polihroniade

Elisabeta Polihroniade

„Ne-a părăsit sâmbăta, la ora 17,45, în urma unei suferințe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii șahiști ai lumii, mare maestru internațional și campioană națională pentru o mare perioadă de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă. (…) Este o mare pierdere, nu numai pentru șahul românesc, ci și pentru cel internațional. A fost un mare maestru, cu multe premii. L-a învățat chiar și pe Nicolae Ceaușescu să joace șah. Pe noi ne legau iubirea pentru animale și șah”, a spus Marius Marinescu. adăugând că marea sportivă era membră a Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului.

Fostul senator a caracterizat-o pe Elisabeta Polihroniade drept ”un mare ambasador al României”, adăugând că una dintre dorințele sale a fost introducerea șahului în școli.

”Își dorea să fie introdus șahul în școli, s-a luptat pentru acest lucru. Teoretic s-a întâmplat. Practic, nu. Organiza Turneul Regilor, unde participau cei mai mari șahiști. (…) Mi-aș dori ca Guvernul să continue proiectele sale, să organizeze turneul național de șah pentru elevi și turnee internaționale. Prin promovarea acestui sport al minții România se poate afirma la nivel internațional”, a mai spus Marius Marinescu.

Totodată, el a susținut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.

Potrivit acestuia, marea maestră va fi depusă la biserica Domnița Bălașa, iar înmormântarea va avea loc la cimitirul Cernica, marți.

Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la București. A devenit maestru internațional în 1960, iar din 1982 era mare maestru internațional. A fost campioană națională a României de șapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977.

A deținut funcțiile de director al revistei române de șah ”Gambit” și de vicepreședinte al ”Uniunii Internaționale a Șahului Școlar”.

A participat la Olimpiade de șah (10 ca jucătoare și 8 ca arbitru internațional), precum și la peste 150 de turnee internaționale. A fost arbitru internațional la peste 60 de Campionate Mondiale și Campionate Europene.

Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) și Medalia Națională Serviciul Credincios (2000), fiind înscrisă și în Cartea de Aur a Federației Internaționale de șah (FIDE).

Este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ”Olimpiadele în alb și negru”, ”Primii pași în șah”, ”Șahul pentru toți”, ”64 premii de frumusețe în șah”.

Cea mai cunoscută șahistă din România, Elisabeta Polihroniade s-a născut la București, la 24 aprilie 1935.

Licențiată a Facultăți de Filosofie din cadrul Universității București, reputata șahistă este singura româncă câștigătoare a zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa.

Cea mai mare performanță o obține în 1973, când devine campioană europeană, la egalitate de puncte cu sovietica Nona Gagrindașvili și unguroaica Maria Ivanka. Ocupă locul patru la Campionatul Mondial de șah feminin prin corespondență în perioada 1972-1977, cea mai bună performanță românească.

Devine mare maestră internațională în 1982.

În 1987 devine campioană internațională a Australiei, la egalitate de puncte cu unguroaica Zsuzsa Polgar. A câștigat de șapte ori titlul de campioană națională și a participat la peste 100 de competiții pe toate continentele, în foarte multe dintre ele ieșind învingătoare.

A fost, totodată, arbitră internațională, oficiind la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de șah, autoare a mai multor cărți de specialitate, adresate iubitorilor șahului în diferite maniere literare. A realizat și susținut rubrici de șah în presa scrisă, la radio și pe micul ecran, pe postul național de televiziune prezentând timp de 21 de ani o emisiune consacrată actualității din lumea șahului național și mondial.

A condus și editat „Revista Română de Șah — Gambit” (din 1994). Tot în 1994 a fost aleasă secretar general al Asociației Mondiale a Scriitorilor de Șah (ICWA).

În 1995 a fost aleasă vicepreședinte a Federației Române de Șah, realeasă în funcție trei ani mai târziu. A fost vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Șahului Școlar.

A înființat, în 1999, Fundația de Șah „Gambit — Elisabeta Polihroniade”, și, împreună cu Anatoli Karpov, „Școala Internațională cu Șah”, care le poartă numele.

A fost membru activ în trei comisii ale Federației Internaționale de Șah (FIDE). În 1998, i-a fost decernat titlul de membru de onoare al FIDE, pentru merite deosebite în dezvoltarea șahului în lume.

La cea de-a 75-a aniversare a Federației Internaționale de Șah (FIDE) de la Paris (1999), numele Elisabetei Polihroniade a fost înscris în ediția inaugurală a „Golden Book FIDE”. În ancheta Internet 2000-chess.ro a fost declarată „șahista română a secolului”, tot în 2000 fiindu-i acordată Medalia națională ‘Serviciul Credincios’ clasa a III-a.

A organizat „Turneul Regilor”, un concurs anual la care au fost invitați mari maeștri internaționali, și „Șahul în școală” — competiție desfășurată între elevi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult