Acasa Actualitate-InternaSocial A murit Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în regimul comunist

A murit Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în regimul comunist

scris de A.B.
77 afisari

Ștefan Andrei, fost ministru de externe, a decedat duminică la vârsta de 83 de ani.

Stefan Andrei

Foto: Viorel Patrichi

Ştefan Andrei, fost politician comunist şi fost ministru de externe în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, a murit aseară, la reşedinţa sa din Snagov. Trupul neînsufleţit al diplomatului va fi depus la capela din Snagov.

Ştefan Andrei a fost unul dintre cei mai importanţi politicieni comunişti. Nomenclaturist „croit” dintr-un material ceva mai fin decât alţi colegi, cu o cultură generală vastă, a fost figura perfectă pentru Ministerul de Externe ceauşist. Nu a avut însă niciodată o relaţie bună cu Elena Ceauşescu.

Diplomatul Ștefan Andrei s-a născut la 29 martie 1931, în satul Livezeni, comuna Podari, județul Dolj.

A urmat cursurile Institutului de Construcții, Facultatea de Hidrotehnică din București. În 1957 a devenit membru al Partidului Comunist; membru supleant al Comitetului Central al PCR (1969-1972).

După absolvirea facultății, a lucrat ca adjunct al șefului Secției Internaționale a PCR (1965) și secretar al PCR cu problemele internaționale (1972-1978). A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978 (23 mart.), ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985 (8 nov.). Ulterior, a ocupat funcția de președinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale (1985-1987), de unde a fost promovat viceprim-ministru al guvernului (1987-1989).

A deținut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte dintre demnitarii regimului comunist, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990; a stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni.

În 2011 a apărut volumul ”I se spunea Machiavelli”, ce cuprinde un dialog între Lavinia Betea și fostul ministru de externe al regimului comunist, Ștefan Andrei (Ed. Adevărul).

Era căsătorit cu actrița Violeta Andrei, cei doi având un fiu, Călin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS