Acasa Actualitate-InternaSocial A venit vacanta pentru tiganii din Franta

A venit vacanta pentru tiganii din Franta

scris de Ziua Veche
1 afisari

Cei 61 de romi cu drept de vot sositi, joi seara, la Bucuresti din Lyon, pe banii francezilor care au suportat costurile deplasarii, au afirmat ca vor reveni in Franta desi, oficial, ei au fost „repatriati la cerere”, primind in schimb si 300 de euro.


Sosirea pe Aeroportul Baneasa a decurs normal. „Suspect de normal”, potrivit secretarului general al Partidei Romilor, citat de Mediafax, unul dintre cei cativa reprezentanti ai etniei care au venit acolo mai degraba pentru a fi vazuti, caci, asa cum chiar el afirma, nu are cu ce sa-i ajute pe acestia: „Probabil ca au fost prelucrati!”.

Cei 61 de romi care au sosit la Bucuresti cu o cursa Blue Air de la Lyon au fost transportati fara niciun fel de incident. „Toti au avut acte, zborul a decurs fara incidente, la fel si debarcarea, fiecare si-a luat bagajul si a plecat in liniste. A fost o cursa absolut normala”, a declarat unul dintre sefii politistilor de frontiera de pe aeroport.

La iesirea din aeroport, romii au fost rezervati in declaratii. Unul dintre ei, cu mustata, cu accent ardelenesc, purtand un maiou de firma si tinand in brate un copil a povestit, in timp ce tragea de geanta pe roti in care-si cara bagajele, cum isi castiga traiul in Franta: „Adunam fiare, mai mergeam si la lucru o zi doua”.

O femeie cu un copil blonziu in brate a raspuns taios la intrebarea „de ce credeti ca v-au trimis inapoi?”. „Ca sa scape de noi!”, a spus femeia, zambind ironic.

O marturie inedita a venit de la o alta femeie din grup, care a recunoscut senina ca jumatate din grup s-a ocupat cu cersetoria pe strazile din Lyon: „Jumate lucram, jumate cerseam”, anoteaza Mediafax.

O pata de culoare a sosirii celor 61 de romi romani repatriati voluntar din Franta a reprezentat-o negocierea intre cativa dintre cei proaspat intorsi acasa, care voiau sa ajunga intr-o comuna de langa Bucuresti, si un taximetrist. Pasagerii si-au pus gentile in portbagaj si au dat sa urce, in baza celebrului „lasa ca ne-ntelegem noi”, iar una dintre femeile din grup, dupa ce a scapat de bagaj, s-a oprit pentru cateva secunde si i-a cerut unui jurnalist niste bani, „cin’ sute de mii”, pentru a plati cursa.

Nu a mai fost cazul, caci taximetristul, nemultumit de destinatie si, probabil, si de pretul oferit, a refuzat cursa. „Nu merg io acolo in tigania aia, ca cine stie ce dracu’ mai patesc!”, a spus soferul manios, astfel ca cei trei adulti care urcasera in masina impreuna cu doi copii au fost nevoiti sa coboare si sa-si scoata si bagajele.

La intalnirea cu reprezentantii asociatiilor romanesti din strainatate, de la Mangalia, ministrul de interne Vasile Blaga si Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, si-au spus punctul de vedere referitor la aceste returnari in bloc ale unor cetateni cu drept de libera circulatie in UE, informeaza Hotnews.

Vasile Blaga: “Noi vom proceda legal. Cei care au documentele de calatorie in regula au, din punctul nostru de vedere, deplina libertate de miscare. Dar nu suntem de acord cu conceptul de returnari in masa ale unei etnii sau alta. Infractorii sunt infractori, indiferent de etnie: sunt si infractori romani de etnie roma, sunt si infractori romani de origine romana, sunt si infractori francezi de origine franceza sau magrebiana. Cei care au gresit, trebuie sa plateasca. Pedeapsa este individuala, nu colectiva. Cei returnati vor fi bine primiti in Romania, pe aeroportul din Bucuresti sau din Timisoara. Daca au documentele in regula, intra in tara. Daca nu sunt in regula, vom proceda cu sanctiunile legale”.

Ilie Dinca, secretar de stat la Guvern, pentru problemele romilor, a declarat, la Mangalia, potrivit Hotnews: Multumesc autoritatilor franceze ca le-au dat posibilitatea cetatenilor romani de etnie roma sa aiba o vacanta in Romania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult