Acasa Actualitate-InternaSocial Abuzul emotional in scoli

Abuzul emotional in scoli

scris de Ziua Veche
2 afisari

Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar contine articole ce constituie/promoveaza forme de abuz emotional asupra copilului, atentioneaza Organizatia Salvati Copiii. Intr-o scrisoare deschisa, trimisa Ministerului Educatiei. Aceasta organizatie isi exprima ingrijorarea fata de o serie de abuzuri ce au fost semnalate cu privire la copiii diagnosticati cu ADHD (tulburare de hiperactivitate si/sau deficit de atentie) integrati in scoli si gradinite de masa.


Din cazurile aduse in atentia specialistilor Salvati Copiii (psihologi si psihoterapeuti experimentati care ofera servicii de consiliere si terapie copiilor cu diagnostic de ADHD, precum si parintilor acestora), reiese ca, intr-un numar ingrijorator de mare de gradinite si scoli generale, sunt exercitate presiuni asupra familiilor in care copilul are un astfel de diagnostic, in vederea excluderii acestuia din colectivul de elevi si mutarii lui intr-o alta unitate.

In plus, in clasele/grupele in care sunt integrati acesti copii, sunt utilizate tehnici si metode de disciplinare care genereaza efecte negative asupra dezvoltarii psihosociale a acestora si mentin sau contribuie la cresterea frecventei comportamentelor problematice in clasa. Utilizarea unor sanctiuni de tipul “mustrare in fata clasei si/sau in fata consiliului clasei/consiliului profesoral” (Art.118., 2b), “eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile” (Art.118., 2e), insotite de scaderea notei la purtare, desi statuate in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, reprezinta forme de abuz emotional cu consecinte negative pentru evolutia psihologica si sociala a elevilor.  

Profesorii trebuie invatati 

In scrisoarea adresata Ministerului Educatiei, Organizatia Salvati Copiii solicita ca Inspectoratele sa fie informate asupra necesitatii mentinerii copiilor diagnosticati cu ADHD in colectivelele in care sunt integrati. In plus este nevoie de crearea de contexte educationale optime in care potentialul acestor copii sa fie valorificat. Salvati Copiii mai cere sa fie modificate articolele din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar ce constituie/ promoveaza forme de abuz emotional asupra copilului. De asemenea, se atrage atentia asupra necesitatii dezvoltarii de solutii educationale pentru copiii cu nevoi educationale speciale, prin pregatirea adecvata a cadrelor didactice si normarea de resurse umane specializate – psiholog educational, consilier scolar, profesor itinerant/ de sprijin in fiecare unitate de invatamant.Studiile arata ca un procent de 5% din copiii de varsta scolars prezinta simptome ADHD (1-2 copii dintr-o clasa cu 30 de elevi).

0 comentariu

spionaj 09-07-2010 - 15:17

pana la urma ce dracu spiona noua Mata Hari? Imi explica cineva?

M_D_L 09-07-2010 - 16:29

Testa prezervativele americane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult