Acasa Actualitate-InternaSocial Acordarea ilegala a concediilor medicale va fi sanctionata cu amenda intre 5.000 si 10.000 de lei

Acordarea ilegala a concediilor medicale va fi sanctionata cu amenda intre 5.000 si 10.000 de lei

scris de Ziua Veche
4 afisari

Medicii care elibereaza certificate de concediu medical cu incalcarea prevederilor legale vor fi amendati contraventional cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, potrivit ordonantei de urgenta a Guvernului, privind concediile medicale, publicate luni in Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.


 

Astfel, OUG adoptata pe 14 aprilie stipuleaza ca „eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare, constituie contraventie”. Aceasta abatere se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Conform legii, angajatorii care refuza nejustificat sa plateasca indemnizatiile de concediu medical sau le calculeaza eronat sunt sanctionati mai bland, cu amenzi de 2.500 – 5.000 de lei.

Noua ordonanta de urgenta, initiata de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala a Asigurarile de Sanatate (CNAS), mai stipuleaza ca angajatii aflati in concediu medical vor fi verificati la domiciliu, iar in cazul in care nu vor fi gasiti, nu li se va mai plati concediul medical.

Noi facem o verificare a prezentei. Daca nu gasim persoana la aceasta adresa, se va incheia un proces verbal de cel putin cele doua persoane si de, a doua zi, nu se va mai plati concediu medical”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, pe 14 aprilie.

Potrivit ministrului Sanatatii, se urmareste introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului in care se acorda concediile medicale. Daca anul trecut au fost eliberate 2.700.000 de certificate de concediu, spune ministrul, anul acesta numarul lor a crescut.

„Dorim sa dam posibilitatea platitorului de indemnizatie ca, impreuna cu reprezentanti ai politiei, daca este cazul, sa faca o verificare la domiciliu a pacientului. La solicitarea concediului, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere”, a mai explicat Cseke.

Noua OUG prevede ca, pentru primirea concediului medical, persoana in cauza, pe langa alte conditii, sa indeplineasca si conditia de fi prezenta la domiciliu, la adresa indicata intr-un anumit interval de timp.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult