Acasa Actualitate-InternaSocial Adevărul despre cutremurele din Izvoarele

Adevărul despre cutremurele din Izvoarele

scris de Marin Neacșu
28 afisari

Ceea ce se întâmplă la Izvoarele nu este dramatic doar pentru locuitorii din comuna respectivă, este de-a dreptul criminal pentru întreaga ţară.

După inundaţiile care au avut loc acum două săptămâni au început brusc “ cutremure”, e adevărat de mică intensitate, dar foarte multe, şi ceea ce este mai grav, DE SUPRAFAŢĂ.

Acesta  este primul aspect care duce cu gândul la faptul că nu avem de-a face cu “cutremure obişnuite” aşa cum au sesizat şi oamenii, ci cu reaşezări ale plăcilor tectonice deplasate în urma unor activităţi cunoscute de oficialităţi, de administraţie, de seismologi, de geologi, de oamenii de afaceri din zonă şi de guvern.

Numai că aceştia se fac că nu ştiu, seismologii vin, instalează aparatură şi spun că vor veni după două săptămâni să analizeze situaţia şi să dea un răspuns. De ce două săptămâni? Pentru că speră şi ei ca şi guvernanţii că în două săptămâni se vor aşeza “apele”, ca să folosesc un termen popular, dar nu apele trebuie să se aşeze ci plăcile tectonice, sau “falia” cum spun autorităţile. În timpul ăsta “cutremurele” continuă, in fântâni au început să apară sulfuri iar apa s-a schimbat în roşu, din pământ se aud bubuituri, oamenilor le crapă casele, indiferent din ce sunt făcute, ca să nu ma spun că locuitorii din zonă sunt pur şi simplu înspăimântaţi, dorm cu frică, se trezesc noaptea la fiecare mişcare, fiecare zgomot, dorm îmbrăcaţi, nu numai de frig ci ci de frică, gata să plece sau să iasă din casă dacă acestea se vor dărâma. DAR CEL MAI MULT PE OAMENI ÎI ÎNSPĂIMÂNTĂ STAREA DE INCERTITUDINE, RĂSPUNSURILE ÎN DOI PERI, RIDICĂRILE DIN UMERI ALE AUTORITĂŢILOR ŞI SPECIALUIŞTILOR, POLITICIENII ÎI TRIMIT LA SEISMOLOGI, SEISMOLOGIOI LA GEOLOGI, GEOLOGII LA METEOROLOGI, IAR ACEŞTIA LA AUTORITĂŢI CARE TREBUIE SĂ IA MĂSURI.

Primul ministru asigură localnici că nu sunt în pericol, să stea liniştiţi pentru că “ deocamdată nu a murit nimeni”, deci nu e motiv de îngrijorare, domnul Mircea Radulian spune că nu există nici un pericol pentru un cutremur mare, cu cât sunt mai mici şi mai multe cu atât oamenii trebuie să fie mai liniştiţi, dar nici unul nu spune de unde vin cutremurele, cine le provoacă şi nici că şi un cutremur de 3 grade care are loc la suprafaţă poate avea efectele unuia de 7 grade mai la adâncime. De ce ? De fapt domnul Radulian îşi dă cu stângul în dreptul, când afirmă odată că e bine că nu este un cutremur mare, iar apoi că ar fi mai bines să fie un cutremur mare ca să elibereze energiile. Alo, domnul expert, până la urmă ce vă doriţi? Vedeţi ce greu este când intraţi în sfera politicului? Lăsaţi-i pe politicieni să mintă ei că se pricep la asta, dumneavoastră nu ieşiţi pe sticlă să îi acoperiţi, că vă faceţi de râs.

Ce îi opreşte pe toţi aceşti oameni care sunt plătiţi să spună adevărul şi să protejeze populaţia să spună adevărul? BANII!

BANII VORBESC!!! BANII VORBESC ÎN CAZUL IZVOARELE.

Uneori,  din greşeală, fără să vrea, mai vorbesc şi oamenii mai ales dacă au coloană vertebrală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, doctoral Bacalbaşa, a dat răspunsul la toate întrebările într-o intervenţie televizată la Antana 3:  “ acolo mai este o exploatare de petrol unde se pare că se bagă sub presiune apă sărată. Este un model absolut similar, gazelor de şist care sunt renumite pentru microcutremurele care se produc.” Acesta este adevărul, asta este explicaţia, şi nu o cunoaşte doar domnul Bacalbaşa ci toată clasa politică, administrativă şi de afaceri. Ce nu a spus domnul Bacalbaşa este CUI APARŢINE FIRMA RESPECTIVĂ CARE FOREAZĂ PRIN METODA FRACTURĂRII HIDRAULICE ŞI CINE A DAT AVIZELE DE EXPLOATARE?

Interesant este că imediat ce domnul Bacalbaşa  a pomenit de gazele de şist şi de microcutremurele care se produc, doamna Dana Grecu moderatoarea emisiunii a încercat să îl acopere pentru a îl opri şi a trece peste subiect, cu replici de doi bani, gen  “o fi bine şi cu gazele de şist” pentru ca apoi văzând că acesta continuă cu explicaţiile îl întreabă direct, pentru a-i atrage atenţia că a comis o gafă şi că nu trebuia să spună asta: “ Domnul preşedinte, ca să scurtăm ….una peste alta,  de ce aţi spus asta  cu gazele de şist, de ce aţi spus asta cu gazelle de şist? “ Aici domnul Bacalabaşa realizând gafa o dă puţin la întors: “Nu Doamne fereşte, am amintit despre introducerea apei sărate ca tehnică de fracturare pentru creşterea producţiei, acolo de gaze, aicea de hidrocarburi, care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi.”

Ce spuneţi ? Este incredibil cum chiar televiziunile, ascund adevărul şi atrag atenţia celor care spun adevărul, că vorbesc despre lucruri interzise. Intervenţia doamnei Grecu spune totul, se vede fără ochelari cum încearcă să îl oprească pe Bacalbaşa când vorbeşte despre gazele de şist şi cum îl pune la punct întrebându-l “da de ce aţi spus asta, despre gazele de şist,” pe un ton de admonestare, nicicum interesată de subiect, pentru că dacă ar fi fost interesată de subiect i-ar fi cerut să continue, să dezvolte subiectul, dar domnia sa nu îi cere asta, din contră, vrea să închidă subiectul spunându-i “ Domnule preşedinte, să scurtăm , una peste alta, DE CE AŢI SPUS ASTA ?”

Răspunsul domnului Bacalbaşa arată că a realizat gafa şi spune “a, nu, Doamne fereşte, am amintit de introducerea apei sărate ca tehnică de fracturare hidraulică”, cu alte cuvinte, nu a vrut să spună nimic rău despre gazele de şist, despre Chevron şi metoda fracturării în sine “,care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi”,  pentru că sunt subiecte TABU şi nu e voie să vorbeşti despre ele că te saltă “procurorii cu biblia în mână.“

Numai că încercând să acopere pericolul folosirii metodei fracturării hidraulice ca metodă de exploatare a gazelor, domnul Bacalbaşa îngroapă autorităţile. Domnia sa, şi nu e singurul, în încercarea de a salva situaţia nu realizează că mai mult se adâncesc în greşeală scoţând la suprafaţă alte nereguli, alte ilegalităţi, alte abuzuri. Şi domnul Bacalbaşa şi domnul Mărmureanu şi primarul din localitate şi alţi oficiali au spus că zona ar fi fost cunoscută cu oarece probleme de natură seismică sau geologică, chiar şi domnul Ponta pomeneşte de falii care sunt cunoscute ca probleme de mai de mult. Păi în acest caz, dacă aceste posibile efecte, aceste probleme, erau cunoscute, de ce a fost dat avizul pentru exploatarea petrolului în zonă, prin metoda fracturării hidraulince care aşa cum spunea domnul Bacalabaşa  puteau duce unde au dus dacă “existau şi alţi factori cumulaţi”?

Iată cum încercând să explice fenomenul pe care toţi îl cunosc, încercând să ascundă adevărul autorităţile scot de fapt la suprafaţă alte abuzuri şi nereguli pe care tot ei le-au comis, dar refuză să spună cetăţenilor că vina o poartă exploatarea prin metoda fracturării hidraulice. Ştiind aceste aspecte, toţi spun cetăţenilor să stea liniştiţi, că nu va fi nici un cutremur mare, toţi aşteaptă ca pământul să se aşeze, să nu mai aibă loc mişcări care sunt mişcări de reaşezare a faliilor penetrate de apa introdusă sub presiune şi gazele care au dislocate falii tectonice.Probabil activitatea de extracţie a fost sau va fi oprită o perioadă, ca să se liniştească oamenii şi pământul.  Toţi aşteaptă senini ca să se termine aceste fenomene pe care le cunosc şi ştiu că nu e vorba de o nouă zonă seismică, pentru ca apoi să spună cetăţenilor: vedeţi, v-am spus noi, nu a fost nimic serios, v-aţi speriat degeaba, nu a murit nimeni”

Aici este crima, aici se vede nepăsarea autorităţilor, aici se dovedeşte până unde a ajuns lipsa de interes a conducătorilor faţă de problemele reale ale cetăşenilor. Din dorinţa de a nu afecta sau (cum spunea domnul Maior vizavi de Roşia Montana) “de a evita unele blocaje în domeniul investiţiei”Chevron, care ar putea fi pusă în pericol de “unele mişcări eco-anarhiste” autorităţile tac asupra cauzelor cutremurelor de la Izvoarele plimbându-i pe oameni cu vorba, ba cu geologi, ba cu seismologi care nu vor spune practic nimic, pentru că de o săptămână nu fac altceva decât să dea din umeri şi să spună că nu pot spune nimic concret. Nu pot spune pentru că NU AU VOIE SĂ SPUNĂ. Este penibil să vezi pe diferite posturi de televiziune diferiţi specialişti şi directori, care încearcă să evite răspunsul, se bâlbâie ca un şcolar prins cu lecţia neînvăţată, pentru că efectiv nu pot spune ceea ce ştiu şi încearcă să facă din această problemă simplă o problemă complexă, dar culmea, nepericuloasă.

Da, este corect, nu este periculoasă aşa cum se aşteaptă lumea acum, dar este mult mai periculoasă datorită efectelor pe termen lung ale exploatării prin fracturare hidraulică, dar mai ales datorită atitudinii atutorităţilor, premierului şi mai nou şi a specialiştilor faţă de viaţa românilor, faţă de responsabilităţile pe care le au faţă de ei, faţă de companiile multinaţionale care ne exploatează solul cu riscuri criminale  faţă de cetăţeni. Acum se întâmplă în Galaţi, mâine se va întmpla în Buzău, Bârlad, Adamclisi,  poimâine în Oltenia, Voievozi, Adea, şi în toate zonele în care Chevron a obţinut sau va obţine  avize de exploatare.

Spre final câteva întrebări:

  1. Cine a dat avizul pentru exploatare prin fracturare hidraulică în zona Izvoarele, dacă  SE CUNOŞTEA CĂ SUNT PROBLEME SEISMICE ŞI INSTABILITATE TECTONICĂ, aşa cum declară specialiştii?
  2. Cine plăteşte pentru acele avize şi cine plăteşte pentru ascunderea adevărului?
  3. De ce l-a întrebat Dana Grecu pe Bacalbaşa “dar de ce aţi spus despre gazele de şist?”
  4. Toată lumea e cumpărată, inclusiv televiziunile?
  5. DE CE NU POMENEŞTE  NICI O TELEVIZIUNE DESPRE FRACTURAREA HIDRAULICĂ?
  6. Ce conţin apele din fântânile oamenilor, nu cumva substanţe introduse la sonde şi/sau gaze de sondă, sau alte elemente rezultate în urma exploatării  din zonă? Se vor da rezultatele reale ale investigaţiilor asupra apei din fântâni?
  7. SE GÂNDEŞTE CAREVA DIN TOŢI CEI CARE TAC, PRIN CE TREC  OAMENII DIN SAT, NEŞTIIND CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN FIECARE NOAPTE TRESĂRIND LA FIECARE CUTREMUR?  CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ CU EI ESTE TERORISM PSIHOLOGIC COMIS CU BUNĂ ŞTIINŢĂ.

155 comentarii

ValVerde 04-10-2013 - 17:21

„Aceasta crede că este însă puţin probabil ca aceste cutremure să fie cauzate de exploatările de petrol din zonă. „Din câte am aflat, exploatarea gazelor în zona Vaslui încă nu a început şi oricum e destul de departe de zona cu activitate seismică de la Galaţi. În legătură cu cutremurele produse de exploatarea petrolului, am căutat articole care să confirme acest lucru şi n-am găsit nimic. Nu ştiu dacă ar fi posibil acest lucru, dacă nu se vorbeşte nicăieri de aşa ceva”, spune dr. Iren Adelina Moldovan. ”

===

Ajut-o tu mai Vilvoi pe vinduta asta care se da doctor si cercetator.
E clar ca nu stie ce vorbeste, spre deosebire de tine, care esti un expert.

neacsum 04-10-2013 - 17:26

Te las pe tine sa o ajuti, ca intre femei.

ValVerde 04-10-2013 - 17:28

🙂
De fapt ea m-a ajutat pe mine sa inteleg ca esti plecat cu sorcova.
Tu l-ai convins pe Bula !!!

neacsum 04-10-2013 - 17:32

Pai atunci ce mai cauti pe aici ? Fugi si cauta-ti sorcova, vin sarbatorile de iarna si iara esti singura, nu te ia nimeni in echipa.

ValVerde 04-10-2013 - 17:37

Nu esti plecat cu sorcova mea.

De ce as vrea eu sorcova ta, care te duce pe culmi neumblate de stupizenie si ridicol ?

neacsum 04-10-2013 - 17:34

Iti recomand colindul celui fara d etara tara, il canta Tudor Gheorghe, e superb
http://www.youtube.com/watch?v=br6oGAsGACE

neacsum 04-10-2013 - 17:37

Iti doresc sincer o sorcova vesela, dar ma indoiesc sa fie asa. Nu esti pregatita pestru asta, ca sa parafrazez o fetita care mananca biscuiti.

ValVerde 04-10-2013 - 17:40

Dar ceva legat de declaratiile unei cercetatoare, de la centru seismic din Romania, ai de spus?

neacsum 04-10-2013 - 17:38

Incearca totusi la Pacepa.

neacsum 04-10-2013 - 17:43

In timp ce asculti colindul lui Tudor Gheorghe , citeste si „moartea caprioarei” si ia o bucata de paine in mana. Stii cum se completeaza, ceva de speriat. Si poate la anul dupa ce Congresul va aproba fonduri, poate vii in vizita pe la noi.

ValVerde 04-10-2013 - 17:49

Bine, bine, o sa fac tot ce-mi recomanzi, daca promiti ca te linistesti, dar despre cutremure, ai ceva de adaugat ?

Exista niste opinii foarte diferite de ceea ce zici tu (indiferent daca e 1 sau 2) si care opinii vin de la oameni cu scoala si experienta in domeniu.

Crezi ca au dreptate sau tu stii mai bine ?

neacsum 04-10-2013 - 18:06

Mai fata tatii, citeste inca odata articolul, apoi inca odata si vezi ce spune doctorul Bacalbasa, presedintele CJ Galati despre Rxploatrile de la Iyvoarele. Apoi veyi ce scrie presa din Spania despre cutremurele din Castellon , vezi ce au spus expertii lor care nu sunt manjiti si nu sunt supusi politic si poate mai vorbim dupa.

ValVerde 04-10-2013 - 18:56

Ramine cum am stabilit…ai nevoie de o doza mare de ratiune…(daca cerebelul tau nu se afuma si nu-i sar sigurantele in urma tratamentului).

Spania e o problema total diferita (vezi ce am scris mai sus) si nici macar acolo nu s-a stabilit o relatie de cauzalitate.

Am vazut ce a zis Bacalabasa…nu a zis nimic…cind l-au rugat sa elaboreze, s-a dat la fund.
Tu ai citit ce a zis angajata aia de la Institutul Seismologic Roman (sau cum i-o mai zice) ??

Roaga-l si tu pe Huhu sa-ti explice, daca nu poti singur

jan dinu 04-10-2013 - 19:13

>> Orice minciuna este acceptata cind itzi
aperi interesele tale ori comunitatii <<
(din Talmud )
Asha ca …VALEA …valule …!!
JD-USA

digital 04-10-2013 - 19:18

jan dinu
04-10-2013 at 19:13

tipic jiddovesc!
hahaha!

jan dinu 04-10-2013 - 19:29

@degetel ..,se putea sa nu intervii tu
cu fascisme shi ofense la adresa tuturor …
JD-USA

digital 04-10-2013 - 19:43

jan dinu
04-10-2013 at 19:29
ce nu-ți convine, țighane?!
talmudul sau jidovii?!
hai, desfășoară-te!

Antibasistul 04-10-2013 - 23:13

Mare dobitoc ValV. e foarte vizibil ca-ți pui TOATA prostia sa dezvinovațeasca, pe toate caile, stapinii tai de la Chevron, Iadul, in Lumea de Apoi, va asteapta, GUNOAIELOR!

jan dinu 04-10-2013 - 19:56

@degetzel
Esti mereu provocator ..
Shi cu d-astea nu ai spor
Timpu-l pierzi fara sa stii
Esti un mort printre cei vii !….
JD-USA

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 04-10-2013 - 20:46

Nu sant nici macar ORTODOX , dar RESPECT ,
RESPECT RELIGIA POPORULUI in randul caruia
M-am nascut , trait si AJUTAT sa ma formez !
D U M N E Z E U sa BINECUVANTEZE ROMANIA
Si POPORUL ROMAN ! AMIN !

UnUL 04-10-2013 - 21:06

Parpanghelaă, o dai pe naționalism patetic. O iei razna tot mai rău.

urbos 04-10-2013 - 23:42

Ce e ma scarba basista, numai ji danii au voie sa fie nationalisti? La furnal!

UnUL 04-10-2013 - 23:44

Nu-mi amintesc să fi afirmat așa ceva. Naționalismul intolerant și mărginit e la fel de condamnabil la orice popor.

UnUL 04-10-2013 - 23:48

P.S. De data ai fost ceva mai rapid, Scârboșel : ți-au trebuit doar 2 ore și jumătate să pricepi postarea. E drept, avea numai două propoziții : adică o propoziție la o oră și un sfert.

UnUL 04-10-2013 - 23:49

P.S. 2 Furnalul este pentru produs fontă. Nu prea ai proprietatea termenilor.

jan dinu 04-10-2013 - 21:23

Amin …, pentru asta m-a inchin !!
JD-USA

neacsum 04-10-2013 - 23:37

Asa sa iti ajute Dumnezeu!

pathfinder 04-10-2013 - 20:50

@UnUL
Nu sunt crestin practicant.
M-au frapat/mirat cuvintele alea dure.
Foarte dure.

Vezi ca am explicat situatia din familia si zona in care traiesc apropos de subiect. Si e pace…
Nu stiu la Cluj cum se impaca ortodocsii cu catolicii sau greco-catolicii.
E treaba voastra daca va scoateti ochii.

Am mai spus-o, iti inteleg frustrarile aduse de maretul PCR.
La fel, LEGEA sper sa va aduca dreptatea pe care o meritati.

UnUL 04-10-2013 - 21:04

Nici eu nu sunt practicant. Merg din când în cînd la biserică, am un program zilnic de rugăciuni (destul de scurt), deci, cum s-ar spune, am o relație „personală” cu Dumnezeu. (A propos : știi bancul acela : De ce atunci când cineva vorbește cu Dumnezeu, aceasta se numește „rugăciune”, dar când Dumnezeu vorbește cu cineva se numește „schizofrenie”.”) Poate tocmai de aceea bigotismul excesiv (mai ales de circumstanță – mai exact afișat de ochii lumii) și venerarea exhibată a tot soiul de moaște și icoane mi se pare absurdă și anacronică. La fel și îmbrăcămintea clerului ortodox, iar venaliatea unei bune părți a lui mă deranjează profund..Plus, evident, anumite detalii subiective (am avut un unchi episcop greco-catolic mort în închisare, am participat la „recucerirea” prin forță a catedralei noastre din Cluj, pe care ortodocșii au refuzat să o înapoiueze în ciuda unei hotărîri judecătorești, etc.) Cum spuneam, probabil latura asta subiectivă va dispărea cu timpul, dar celelalte aspecte vor continua mereu să mă deranjeze.

neacsum 04-10-2013 - 23:38

La unii, cand le-a vorbit Dumnezeu s-a numit minune.

UnUL 04-10-2013 - 23:43

Corect.domnule Neacșu; dar nu au fost foarte mulți.

Antibasistul 04-10-2013 - 23:49

La cretinii basisti ca Unul, Dumnezeu degeaba le vorbeste, prostia lor imensa-i face surzi si orbi!

UnUL 04-10-2013 - 23:51

Bășinel, ție sigur îți vorbește tot timpul, de aia te țin ăia închis în salon și îți pun atât de des cămașa de forță.

Antibasistul 05-10-2013 - 00:39

Nebunule basist UnUL, NU VE SCAPA DE CAMASA DE FORȚA NICIODATA, BESTIE!

UnUL 07-10-2013 - 09:16

Bășinel, iar nu ți-ai luat calmatele și ești în plină criză.

IngerAlbastru 04-10-2013 - 22:43

” in fântâni au început să apară sulfuri iar apa s-a schimbat în roşu”

precis este un vulcan in erupere!!! pazea’ ca de explodeaza si Dunarea isi schimba cursul si va nivela putin solul in jur!!! Repet ca e de fugit din calea acestui fenomen ca nimeni nu va sari in ajutor.

ion 05-10-2013 - 19:31

Sa ne asezam si sa gandim bine.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult