Acasa Actualitate-InternaSocial Adio subvenţii la căldură. Facturile vor creşte cu 60%

Adio subvenţii la căldură. Facturile vor creşte cu 60%

scris de M.I.
5 afisari

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.

Adio subventii la caldura

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, potrivit Mediafax.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei Mediafax că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare„, a spus Franks.
Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei , care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României.
Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor – n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor„, a mai spus Franks.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează, într-un document, că solicitarea distribuitorilor de gaze de creştere a preţurilor reglementate este justificată de mai mulţi factori. Printre aceştia se numără majorarea preţului gazelor de import şi a ponderii acestora în coşul de consum, utilizarea, în perioada 2009-2010, a unor cantităţi mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatori industriali, reducerea consumului la nivel naţional şi creşterea ratei inflaţiei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult