Acasa Actualitate-InternaSocial Adrian Ionel, noul manager la Cantacuzino

Adrian Ionel, noul manager la Cantacuzino

scris de B.C.R
149 Afisari

Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, numit manager al Institutului Cantacuzino, a declarat că are speranţa că în doi ani institutul va deveni funcţional, dar susţine că pentru aceasta este nevoie de sprijin politic şi financiar.
Adrian Ionel„Am fost numit manager al Institutului Cantacuzino în 12 august. Într-un fel, coordonez în continuare şi activitatea Unifarm, pe care cu multă trudă am reuşit să o aduc la bună funcţionare. Am speranţa ca în doi ani Institutul Cantacuzino să fie funcţional, dar pentru aceasta este nevoie de susţinere politică şi financiară consecventă multianuală. Fără o astfel de susţinere, nu voi continua activitatea”, a spus Adrian Ionel.

Noul manager al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino” a precizat că a început deja o analiză a situaţiei institutului.

„Cred că am nevoie de o lună pentru a analiza stadiul lucrărilor, calitatea acestora, pierderile pe care le are Institutul Cantacuzino. Trebuie să analizez, de asemenea, ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat. Dar, revin, nu voi continua fără susţinere politică şi financiară multianuală”, a mai spus Adrian Ionel.

El a adăugat că deja a făcut un plan pentru Institutul Cantacuzino, dar îl va adapta în funcţie de situaţia pe care o găseşte în urma analizei.

„Şi pentru planul pe care îl am cer susţinere, am discutat cu Ministerul Educaţiei şi cu Autoritatea pentru Cercetare despre nevoia de susţinere a acestui plan de management. Trebuie să fim cu toţi umăr la umăr, pentru că până acum, de fiecare dată, au fost făcuţi responsabili managerii instituţiei. Or, fără susţinerea autorităţilor, un institut de importanţa şi dimensiunea acestuia nu poate să dezvolte o activitate de producţie şi cercetare de înalt nivel european, aşa cum, de altfel, a fost Institutul Cantacuzino de-a lungul timpurilor”, a mai spus Adrian Ionel.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, pentru Mediafax, că Adrian Ionel a fost numit în funţia de manager al Institutului Cantacuzino, fostul director Adrian Onu va ocupa poziţia de director ştiinţific, iar restul echipei de conducere va continua activitatea cu aceleaşi atribuţii.

Institutul Cantacuzino a primit, la rectificarea bugetară, 44,5 milioane de lei, sumă care acoperă atât datoriile la stat, cât şi cheltuielile cu salariile şi cele de funcţionare pentru lunile care au rămas până la sfârşitul anului. Din anul 2016, finanţarea Institutului Cantacuzino urmează să fie inclusă în bugetul de stat, declara, în iulie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino” funcţionează, din iulie, ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare şi are activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei stării de sănătate a populaţiei.

Finanţarea Institutului Cantacuzino va fi asigurată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Numărul maxim de posturi aprobat pentru institut este de 430.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, numit directorul Comitetului interministerial pentru gestionarea situaţiei Institutului Cantacuzino, în septembrie 2014, când era şi vicepremier, spunea, în iunie, că banii alocaţi pentru relansarea activităţii institutului sunt destinaţi şi pentru găsirea celei mai bune soluţii pentru unitatea de producţie.

El preciza că este nevoie de câteva luni pentru cercetare-dezvoltare „pentru a avea cel mai bun produs”, institutul urmând să producă pentru început loturi de test pentru vaccinul antigripal.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, din cea a Ministerului Sănătăţii.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorităţi să „pună institutul pe linia de plutire”. El a continuat însă să asigure conducerea Institutului Cantacuzino.

Angajaţii Institutului Cantacuzino, dar şi studenţi la Medicină au protestat de mai multe ori faţă de situaţia în care se află instituţia, cerând inclusiv susţinerea şi implicarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desfiinţării institutului.

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, declarând că la această instituţie este o situaţie complicată, creată în ani. Şeful statului spunea atunci că unitatea trebuie salvată şi că este hotărât să „pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult