Acasa Actualitate-InternaSocial Ai carte, ai parte de zece ani in plus de viata

Ai carte, ai parte de zece ani in plus de viata

scris de Ziua Veche
4 afisari

Daca nu ai studii superioare, ai sanse sa traiesti cu 10 ani mai putin decat cei cu un nivel ridicat de educatie, se arata intr-o cercetare Eurostat, citata de ziare.ro. 
Barbatii din Romania care au absolvit o facultate si au in prezent 30 de ani au o speranta de viata de 75,9 ani, in timp ce speranta de viata a barbatilor fara liceu este de doar 65,3 ani. Diferentele sunt mai mici in cazul persoanelor de sex feminin din Romania – femeile licentiate au o speranta de viata de 80,3 ani, nu cu mult peste cea a femeilor fara scoala – 76,1 ani. Potrivit Eurostat, exista o relatie statistica evidenta la nivelul UE intre speranta de viata si nivelul de educatie al populatiei. “Inechitatile de sanatate din cadrul populatiei depind de statutul socio-economic, iar acesta este influentat de gradul de instruire”, se arata in studiu.

Mortalitatea este influentata si de alti factori, precum nivelul veniturilor si statutul de angajat sau somer. Tarile din UE in care merita sa faci o facultate daca vrei sa traiesti mult sunt cele din Estul continentului – Estonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Romania. Estonienii cu studii superioare au o speranta de viata cu 19 ani mai mare decat a celor fara studii (in cazul barbatilor), in timp ce femeile cu studii traiesc cu 9,5 ani mai mult. Barbatii din Cehia care au terminat facultatea traiesc cu 14,8 ani in plus fata de cei care s-au lasat de scoala, iar femeile cu 3 ani mai mult. Speranta de viata in cazul ungurilor este influentata de nivelul de studii intr-un cuantum de 14 ani pentru barbati si 5,1 ani pentru femei.

Speranta de viata in functie de nivelul de studii este mai putin influentata in tarile nordice – in Suedia, doar 4 ani in plus pentru barbati si 2,5 ani pentru femei, iar in Norvegia – 5 ani, respectiv 3 ani. In Malta, facultatea “prelungeste viata” barbatilor doar cu 2 ani, iar pe a femeilor cu un singur an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult