Acasa Actualitate-InternaSocial Ajutor european pentru inundaţiile din România

Ajutor european pentru inundaţiile din România

scris de M.A.
3 afisari

Mobilizarea a 182,4 milioane de euro din Fondul UE de solidaritate pentru inundaţiile din 2010 din Polonia, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Croaţia şi România a fost aprobată miercuri de către Parlamentul European.

Inundatii in Romania

foto: mae.ro

Costurile directe ale acestor inundaţii se ridică la 5,5 miliarde de euro. Suma totală care va fi alocată României este de 24.967.741 de euro. În urma inundaţiilor din vara lui 2010, autorităţile române au estimat o pagubă totală de 875.757.770 de euro, sumă ce reprezintă 0,6669 % din venitul national brut. Parlamentul European a votat în favoarea rezoluţiei elaborate de Reimer Böge (PPE, DE), în ciuda rezervelor legate de metoda de finanţare aleasă de statele membre. Deputaţii au considerat că victimele inundaţiilor nu trebuie să devină şi victimele disputei dintre Consiliu şi Parlament cu privire la nivelul creditelor de plată. Rezoluţia a fost adoptată cu 647 voturi pentru, 17 împotrivă şi 5 abţineri.

O majoritate din Parlament e de părere că propunerea Comisiei de a adăuga fonduri noi la Fondul Solidarităţii ar fi trebuit urmată de Consiliu. De altfel, această abordare a fost aprobată în timpul discuţiilor asupra bugetului, anul trecut. Totuşi, Consiliul a refuzat să adauge credite de plată, şi pe 15 martie a sugerat introducerea unei „rezerve negative”, la care, la sfârşit de an, se pot adăuga bani proveniţi din alte linii bugetare. O rezervă negativă se poate ridica la 200 de milioane de euro, fiind o soluţie ce poate fi folosită doar „o singură dată”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult