Acasa Actualitate-InternaSocial Al treilea CUTREMUR după seismul cel mare

Al treilea CUTREMUR după seismul cel mare

scris de B.C.R
15 afisari

Un al treilea cutremur s-a produs duminică în zona seismică Vrancea, având o magnitudine de 3,6, conform datelor revizuite furnizate de INFP. Magnitudinea anunţată iniţial era de 3,2.

Epicentrul a fost situat în  judetul Buzau, la o adâncime de 117 kilometri, conform anunşului iniţial, aceasta fiind de 140 de kilometri.

Seismul a avut loc la ora 17:46:33 fiind cel de-al treilea duminică, după cutremurul cu magnitudine 5,8, produs la 3:38, şi după cel de 3,2, de la ora 5:48.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică dimineaţă, după cutremurul cu magnitudine de 5,8 grade din judeţul Buzău, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului.

Cutremur de 5,8 grade în România. Arafat: Sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de seism, ci ulterior/ Critici pe pagina IGSU: Unde sunt mesajele? Am investit bani degeaba?
Arafat: Sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior
„Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Şi reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au arătat că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Multe persoane au criticat, pe Facebook, după producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în judeţul Buzău, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizând că acesta nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după.

„Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populatie , doar sa mai stoarcem niste bani „, a comentat un internaut, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) .

„RO -ALERT doarme?”, a întrebat retoric o altă persoană.

„Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???”, a postat altcineva.

„Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajaţii. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn”, a scris ironic un alt internaut.

„Sunteţi buni ăştia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunţaţi la timp ? ne spuneţi acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-aţi înnebunit de nu ştiu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????”, a criticat o altă persoană.

Aplicatia RO-Alert ce anunta, evenimente de pe Marte…??? Stiu ca scuze se vor gasi mereu, dar adevarul e nimic nu functioneaza in tara asta…”, a completat alta.

„Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România”, a comentat ironic un bărbat.

Reprezentanţii IGSU au răspuns, precizând că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. „Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis Inspectoratul.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că RO-ALERT nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur pentru că asta ar induce panică în rândul populaţiei.

.„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deşi avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populaţiei, care nu trebuie să intre în panică şi să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat în 15 septembrie. Sistemul a fost testat la nivel naţional din 17 septembrie, iar apoi a devenit operaţional, însă va fi folosit doar în situaţii grave, după cum a declarat atunci Raed Arafat. Acesta a subliniat atunci că alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica. „Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (….) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus la acea vreme Raed Arafat.

Pentru crearea portalului web şi a sistemului de avertizare au fost alocate 6 milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS