Acasa Actualitate-InternaSocial Alarma: Se inchid 1000 de laboratoare pentru analize

Alarma: Se inchid 1000 de laboratoare pentru analize

scris de Ziua Veche
8 afisari

In Romania, mai ales in localitatile mici, exista peste 1000 de laboratoare de analize, particulare. De cele mai multe ori, pe plan local, cetatenii le prefera pentru ca sunt ingrijite si bine dotate. La aceste laboratoare cozile sunt mai mici si cetatenii nu trebuie sa plateasca pentru ca toate costurile sunt suportate, conform legislatiei in vigoare de Casa de Asigurari.

Inca de anul trecut patronii laboratoarelor particulare, care de regula sunt medici de profil, au fost amenintati ca fara acreditarea Renar, Casa de Asigurari nu le mai achita banii cheltuiti pentru analize. Acreditarea Renar, intr-o prima faza, va fi impusa numai laboratoarelor particulare nu si celor din reteaua sanitara de stat. Ea este foarte costisitoare, presupune multa birocratie si nu pare foarte eficienta, in cazurile de fata.

Pana in prezent laboratoarele particulare primeau, de la Bucuresti, de regula, probe “oarbe”, le analizau, trimiteau rezultatele si asa primeau dreptul de functionare, sau nu.

Fara a intra in culisele procedurii stufoase, aplicate de Ministerul Sanatatii, in acest domeniu, acreditarea Renar presupune intocmirea a munti de acte, dar nici un test privind analizele. Si gata, primesti atestat pentru patru ani. Dar mai trebuie sa platesti si o suma mare de bani, incomoda, sau greu de realizat pentru aceste mici laboratoare particulare. Legislatia europeana este, desigur, foarte complexa in acest domeniu. Autoritatile, din Romania, au ales ce le-a convenit. Sub perdeaua de fum a normelor europene si a sporirii calitatii actului medical, ele isi propun sa favorizeze activitatea marilor companii private, care detin si laboratoare pentru analize. Dar acestea s-ar face cu bani, chiar cu bani multi.

Deocamdata nu s-a luat nici o masura. Directorii si consilierii, de la ministerul din Bucuresti comploteaza. Sunt linistiti si se cred protejati de normele europene, pe care cred ca le stiu numai ei. Patronii marilor companii private le-au promis zile frumoase.

Laborantii, care par sa aiba tot adevarul de partea lor, se organiseaza, depun memorii si au obtinut o amanare de cateva luni. Vom reveni, probabil si cu o situatie, oarecum, asemanatoare, din farmacii.

0 comentariu

Viorica Ianc 07-07-2010 - 15:33

statul roman. Scris cu litera mica.
Si Enel sau ENEL cu litere mari.
Si aici nu pot intelege cie este…statul
roman ? Asa de mic ?
Era necesar un comentariu asa de mic si de
ieri la un articol cat mai scurt.

Tzepesh 07-07-2010 - 17:53

trebuiesc deposedati de uzul temporar al activelor fata de care nu si-au onorat obligatiile. Si bagati la mititica pentru multi ani. Se aude, tovarashu Berlusconi? Sau, esti ocupat sa vorbesti la telefon cu Ahmadinejad?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult