INFP: Până la sfârşitul anului 2012 vine un CUTREMUR mare | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Alerta de la INFP: Până la sfârşitul anului 2012 vine un CUTREMUR mare

Alerta de la INFP: Până la sfârşitul anului 2012 vine un CUTREMUR mare

scris de Șt. C
21 afisari

Statistica arată că în România se înregistrează zilnic cel puțin două-trei cutremure și că, în viitor, țara noastră va fi lovită de un seism de mare magnitudine.

Mircea Radulian despre cutremurele din Vrancea

Sunt voci care spun că anul 2012 este catastrofal pentru noi, urmând să avem un cutremur de peste 7 pe scara Richter. Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP, a declarat pentru RTV.NET că pentru un asemenea seism “noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul” și asta pentru că zona Vrancea este destul de activă. Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat  ca este posibil oricând să ne confruntăm cu un cutremur mare.

E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Nu neg, dar anul 2012 nu are nimic deosebit. S-ar putea la fel de bine să nu vină, însă noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul. Oricând putem avea un cutremur, și peste două minute. Cert este că zona Vrancea este o zonă seismică activă şi încărcată tectonic, iar acest lucru nu putem să îl neglijăm, a spus Radulian. Directorul institutului spune că un sistem ca cel din Vrancea, pe măsura ce se încarcă, atinge un prag critic, înainte ca elementele de rezistenţă să cedeze.

Cutremur in Vrancea, cand vine seismul cel mare?

“Forțele acumulate devin foarte mari, doar ele se distribuie într-un volum relativ mare, care poate să reziste mai mult timp fără să cedeze. Când se ajunge în starea critică, zonele de rezistenţă sunt gata să se prăbuşească şi să ducă la declanşarea ruperii majore. Este însă imposibil să spui când se atinge acest prag critic. În zona Vrancea, zona este destul de activă și niciodată nu putem spune că acolo totul este eliberat. Acolo este o încărcătură„, a completat profesorul Radulian.

Zeci de cutremure de mică intensitate au fost înregistrate în ultimele luni în Vrancea și, din păcate, efectelor lor se vor vedea în timp. „Cutremurele mici şi moderate care se înregistrează frecvent în Vrancea afectează zone de dimensiuni mici şi de rezistenţă mică. Zone de rezistenţă mare sunt ca nişte piloni care cedează mult mai greu (o dată sau de două ori pe secol). Totuşi cu timpul, rezistenţa sistemului se concentrează pe aceşti piloni, care inevitabil vor ceda la un moment dat. Nu putem ştii cât pot rezista aceşti piloni”, a spus Radulian.

2 comentarii

Tom Cc 11-10-2012 - 09:32

reclama mascata pt incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor ???

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 11-10-2012 - 21:27

Like’s!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult