Acasa Actualitate-InternaSocial ALERTĂ:Virusul gripal, letal. Cum prevenim gripa

ALERTĂ:Virusul gripal, letal. Cum prevenim gripa

scris de Șt. C
8 afisari

Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la cel al plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces, în lume fiind, anual, între 250.000 şi 500.000 de îmbolnăviri letale.

Daniela Ştefănescu, medic primar medicină de familie şi vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti (AMFB), atenţionează, într-un comunicat de presă, remis, vineri, Mediafax, că gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor cum sunt şcolile, grădiniţele şi centrele de afaceri.

Virusul gripal, spun specialiştii, este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa cauzează, anual, între 250.000 şi 500.000 de decese.

Cum prevenim gripa

Cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia este vaccinarea, mai spune medicul.

Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90 la sută riscul de îmbolnăvire la copii şi la adulţii sănătoşi şi cu până la 60 la sută riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală şi la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire şi complicaţiile bolii şi ne ajută să trecem mai uşor peste perioada rece. În continuare, mulţi pacienţi cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare şi folosesc metodele tradiţionale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, şosetele cu carmol sau masajele cu oţet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalţi se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru”, a mai spus dr. Ştefănescu.

Potrivit vicepreşedintelui AMFB, sunt numeroase „mituri” cu privire la vaccinarea antigripală, unul fiind acela că, dacă ne vaccinăm, ne îmbolnăvim. În realitate, spun medicii, prin vaccinare, se administrează o formă modificată a virusului, în cantităţi foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul, subliniază specialiştii.

Virusurile suferă mutaţii de la an la an

Un alt mit este acela potrivit căruia, dacă ne-am vaccinat o dată, ne-am imunizat pentru mai mulţi ani. „Virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul sau suferă mutaţii. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-şi păstra eficienţa. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare şi trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv”, explică dr. Daniela Ştefănescu.

Virusul gripal, extrem de contagios

Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse, dar şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată. Medicii avertizează că viruşii ce contaminează obiecte sau suprafeţe care sunt atinse de cei care nu se spală pe mâini pot ajunge la nivelul căilor respiratorii. De asemenea, potrivit medicului, gripa poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă şi de starea de sănătate.

„Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul şi celorlalţi cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă prioritar categoriilor de populaţie la risc: copiii între 6 luni şi 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecţiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, bătrâni)”, se mai arată în comunicat.

Vaccinul antigripal poate fi făcut şi de femile însărcinate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, începând cu 2012, şi vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care, în sezonul de gripă, au peste 14 săptămâni de sarcină. Vaccinarea nu se efectuează, însă, în cursul primului trimestru de sarcină. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produşi de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecţie suplimentară pentru copil.

Ministerul Sănătăţii (MS) a demarat campania gratuită de imunizare antigripală a persoanelor la risc, cei neincluşi în programul MS trebuind să-şi procure singuri vaccinul. Pentru campania de imunizare gratuită, MS a cumpărat din import un milion de doze de vaccin, care au început să fie distribuite din 19 noiembrie.

În acest sezon, în România a fost confirmat un singur caz de gripă, la un adolescent de 15 ani din judeţul Argeş, care nu a necesitat internare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult