Acasa Actualitate-InternaSocial Alocatia familiala complementara si cea de sustinere pentru familia monoparentala dispare din 2011

Alocatia familiala complementara si cea de sustinere pentru familia monoparentala dispare din 2011

scris de Ziua Veche
44 afisari

Alocatia familiala complementara şi cea de sustinere pentru familia monoparentala, va fi inlocuita din 2011 cu alocatia pentru sustinerea familiei iar limita maxima a venitului pe membru de familie pentru care se acorda aceasta prestatie sociala va fi micsorata cu 100 de lei, de la 470 lei la 370 lei/membru de familie.


Printre motivele acestor modificari se numara conditiile specifice impuse de Programul de Imprumut pentru politici de dezvoltare “Consolidarea managementului financiar public, a protectiei sociale si a sectorului financiar” (Programul DPL) incheiat cu Banca Mondiala, conditii agreate de Guvern cu finantatorul extern. Avand in vedere ca numarul somerilor este in crestere, iar cei care vor solicita un asfel de sprijin va fi mai mare, Guvernul incearca sa mentina in 2011 cheltuielile cu aceste prestatii sociale la nivelul celor din 2010. Astfel, numarul celor care vor primi alocatia familiala in 2011 va fi mai mare decat in 2010 insa cheltuielile vor fi aceleasi prin excluderea celor care au veniturile pe membru de familie cuprins intre 370 de lei si 470 de lei. Guvernul ne asigura ca va mentine acordarea alocatiei de stat pentru copii ca drept universal acordat tuturor copiilor.
 

Prin noul proiect de lege acordarea alocatiilor familiale este diferita, în functie de veniturile familiilor si numarul de copii cu varsta pana in 18 ani si sunt stabilite doua transe de venituri/ membru de familie: 0-200 de lei si 201-370 de lei.

Pentru familiile cu doi parinti si cu venituri de pana la 200 de lei alocatia va fi de 40 de lei pentru fiecare copil aflat in intretinere , maximul alocatiei fiind de 160 de lei pentru familiile cu 4 sau mai multi copii. Daca veniturile familiei sunt cuprinse intre 201 lei si 370 de lei alocatia familiala va fi de 30 de lei pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 120 de lei (pentru 4 sau mai multi copii).

In cazul familiilor monoparentale, alocatiile vor fi de 60 de lei/copil pentru venituri mai mici de 200 de lei/membru al familiei si de 45 de lei in cazul in care veniturile sunt mai mari de 200 de lei dar cel mult 370 de lei. Si in cazul familiilor monoparentale sumele maxime sunt cele acordate pentru 4 copii.

Stabilirea dreptului la aceasta alocație se va realiza prin dispoziție a primarului pe baza cererii, a documentelor doveditoare și a anchetei sociale. Vor beneficia de alocatie inclusiv persoanele fara domiciliu sau resedinta si fara locuinta, pe baza declaratiei pe propria raspundere ca nu au solicitat alocatia de la alte primarii.

Potrivit proiectului de lege, la stabilirea veniturilor pe baza carora se acorda alocatia se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizeaza sau, dupa caz, le-au realizat în ultima luna înainte de solicitarea dreptului, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, obligatii legale de întretinere, indemnizatii cu caracter permanent, precum si alte creante legale.

Chiulul scolar va fi sanctionat

Alocatia pentru sustinerea familiei va fi acordata familiilor care au în crestere si ingrijire copii în varsta de pâna la 18 ani cu conditia ca acestia sa participe la cursurile scolare.

Familiile care beneficiaza de alocatie si au copiii de varsta scolara, vor avea obligatia sa transmita primarului din 3 în 3 luni, dovada frecventarii cursurilor. In situatia in care se constata pentru unul dintre copii ca frecventarea cursurilor de catre copiii de varsta scolara scade la nivelul prevazut de lege pentru aplicarea unor sanctiuni scolare, primarul va avertiza familia ca repetarea situatiei va conduce la diminuarea cuantumului alocatiei. Daca si in urmatoarele trei luni se mentine frecventa scolara redusa, cuantumul alocatiei se diminueaza proportional cu numarul de copii care au probleme cu scoala.

Anual, limitele de venituri pana la care se acorda alocatiile se vor corecta cu indicele de crestere a salariilor, iar cuantumurile acestora se vor actualiza in functie de evolutia preturilor de consum si se aproba prin hotarare a Guvernului.

0 comentariu

io 18-07-2010 - 08:58

mda, caracatita a nimerit 80% la europene, la mondiale 100% 😉

totusi aveti grija ce scrieti

Huhu sulangiul 18-07-2010 - 14:14

Vorbele tale te dau de gol…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult