Acasa Actualitate-InternaSocial Amenzi pentru cei care fug de recensamânt

Amenzi pentru cei care fug de recensamânt

scris de D.P.
3 afisari

Persoanele care refuză sa declare recenzorilor datele cuprinse în chestionarele pentru recensământul populaţiei ar putea fi amendate cu până la 1.000 de lei, potrivit legii, a avertizat preşedintele INS, Vergil Voineagu, îngrijorat de rata mare de refuz din recensământul pilot, mai ales la romi.

Persoanele care refuză sa declare recenzorilor datele cuprinse în chestionarele pentru recensământul populaţiei ar putea fi amendate cu până la 1.000 de lei, potrivit legii, a avertizat preşedintele INS, Vergil Voineagu, îngrijorat de rata mare de refuz din recensământul pilot, mai ales la romi.

„Declararea datelor de recensământ este obligatorie. Există oligativitatea persoanelor de a declara datele de recensământ, precum există şi posibilitatea de a ne verifica dacă-i păstrăm confidenţialitatea. Este la fel peste tot în Europa”, a spus Voineagu, la o conferinţă oragnizată cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei.

Potrivit lui Voineagu, recensământul de probă (din perioada 7 – 16 mai) a relevat un grad „îngrijorător” de mare de refuz privind declararea datelor personale, oficialul INS precizând pentru Mediafax că rata de refuz cea mai înaltă s-a consemnat la persoanele de etnie romă.

Potrivit legislaţiei, refuzul furnizării personalului de recensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei. Aceeaşi amendă se aplică şi pentru persoanele care împiedică „în orice mod” efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor de către persoanele implicate.

Sancţiunile pentru personalul implicat în recensământ sunt considerabil mai mari, respectiv amendă de la 500 la 1.500 de lei, şi privesc nerespectarea prevederilor de confidenţialitate sau utilizarea datelor în alte scopuri decât cele stabilite prin legea recensamântului.

Legislaţia stabileşte că după finalizarea recensământului, formularele cu înregistrări sunt distruse, de către „instituţiile specializate”, iar arhiva optică a chestionarelor este predată Arhivei Naţionale.

4 comentarii

TOM Cc 11-07-2011 - 19:32

Si daca le dati amenzi tiganilor credeti ca le vor plati ?? Astia au amenzi „cu caru”l dar de platit nu vor plati niciodata !!

descultul 11-07-2011 - 23:15

hopa amenda! dar pentru nerespectarea legii de legiuitori cine amendeaza?
sa-i prostim cu amenzi, sa ne batem joc de toti, sa sfidam orice, dai dreacului de tzarani? Asta-i ROMANIA. Fugiti se cutrmura de la dictachior. Sa ramana singur ca sa nu-i anuleze atestatul de capitan.

porki 12-07-2011 - 02:15

Io-s in concediu la Baleare. Nu va ajung datele de la evidenta populatiei? La ce naiba vreti sa ne mai incolonati? Chiar credeti ca suntem niste oi cretine?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult